Äntligen på väg!

Skriven av Magdalena Carlén, i Centralasien

Three elderly Kazakh women

När Karin var barn brukade hon åka på läger och då hände det ofta att missionärer kom dit för att berätta om sitt arbete i något avlägset land. Det var så det började för Karin. – Redan då tänkte jag att mission kanske var något som jag skulle vilja göra någon gång...

IDAG ÄR KARIN 36 år och utbildad sjukgymnast med flera års yrkeserfarenhet och nu är hon på väg ut i mission ”på riktigt”! Vägen har varit lång och knappast spikrak, men hela tiden har tanken på mission utomlands funnits med. Det är denna tanke som format hennes val och beslut längs vägen. Hon har till exempel gått en bibelskola och varit i England ett år för att träna engelska och hon säger att även hennes yrkesval kom till utifrån denna tanke: hon valde att bli sjukgymnast just för att det skulle kunna vara användbart i hjälparbete utomlands.

STÄNGDA DÖRRAR - ETT ÖPPET FÖNSTER

KARIN KOM I kontakt med OM och fick möjlighet att åka ut ett par år till Centralasien och använda sina sjukgymnast-kunskaper på plats. Tiden där betydde mycket och hon upplevde att hon fick bekräftelse på att detta var rätt väg för henne. När hon kom tillbaka hem tänkte hon att hon skulle vara hemma ett år och
sedan åka ut lite mer långsiktigt. Det blev dock inte så enkelt som hon trott att åka ut igen. Framförallt var det ekonomin som blev det problematiska. Hon hittade ingen hållbar väg att få understöd. Det blev bakslag på bakslag och åren gick. Ibland undrade Karin om det verkligen var det här hon skulle göra…

SÅ EN DAG i våras fick hon veta att SAM i samverkan med OM, sökte folk som ville åka ut just till Centralasien. Hon ansökte och blev antagen som deras missionärskandidat. Nu går hon den förberedande utbildningen, PROMIS, på distans en termin och sedan är det dags. Efter sommaren åker Karin till ett projekt som startats av OM i Centralasien. Det handlar om att finnas med i arbetet vid ett center för barn med funktionsnedsättning; att stötta barn, föräldrar och personal i de frågor en sjukgymnast kan hjälpa till med.

Trots motgångarna har det ändå funnits något som drivit Karin vidare.
– Jag tror att det beror på min längtan att få ge vidare det som jag själv fått både materiellt och kunskapsmässigt, men också andligt. Jag vill dela med mig av min tro till dem som annars inte har så stor möjlighet att möta troende. Men tanken att det hela är Guds verk kanske känns allra viktigast, att detta inte är mitt eget projekt. Det vill jag kunna vila i både nu innan och när jag kommer dit, och också när jag en dag kommer hem igen och allt kanske inte blivit som man tänkt sig…

Text: Lena Magnusson
Foto: OM International

______________________________________________________

Gör som Karin och använd din utbilding och kompetens till att hjälpa andra och göra skillnad!
Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så berättar vi mer!

En bibelskola föds - Kaukasus

Skriven av OM Sverige, i Centralasien

För tre år sedan satt en OMare och en annan medarbetare på Kaspiska havets strand och planerade lanseringen av en liten deltidsbibelskola för nationella troende. De hade insett att det inte fanns någon utbildning för lekmannaledare i detta muslimska land. De planerade att var tredje månad, skulle två ämnen behandlas under fyra dagars utbildning. Dessutom skulle undervisningsmaterialet anpassas till det lokala sammanhanget och levereras på det lokala språket. Eleverna skulle i huvudsak vara från avlägsna städer där endast små grupper av troende fanns. Skolan började med bara sju elever. Ledning och lärare, som oftast var utländska, har från början uppmuntrat och utbildat lokala förmågor för att bli lärare. De var glada att få se centralasiatiska lärare från ett grannland flyga in för att presentera två ämnen. Varje år har skolan vuxit. Samordnaren och fem medlemmar av ledarteamet är nationella troende. Skolan har en läroplan för åtta ämnen, och endast ett av dessa undervisas av en utlänning. Prisa Gud för denna lilla pärla, som främjar Guds rike i Kaukasus-regionen.

Fotbollsstjärnan - Centralasien

Skriven av OM Sverige, i Centralasien

 
Arman är en kazakisk pojke som älskar att spela fotboll, med drömmar och även möjligheter att spela professionellt. Vid en fotbollsturnering nyligen deltog några OM:are i ett av lagen som var en blandning av troende och icke-troende. Arman var en av spelarna i 10 manna-truppen. Det gav goda möjligheter för teammedlemmarna att lära känna honom bättre.

Den här pojken hade aldrig hört evangeliet tidigare, men i slutet av veckan hade han inte bara hört evangeliet, men han hade också bett med de andra, fått vittnesbörd av kända spelare och även fått Nya testamentet. Han uppskattade Bibeln så mycket att han inte ville lägga den ifrån sig ens när det var match!

Tacka Gud för att Arman ville ta emot ett Nya testamente. Be gärna att han ska få möta Jesus.

Senaste Nyheter & Blogginlägg

11 bra tips för att möta muslimer med Guds kärlek

Skrivet av Bertil Engkvist, i Sverige
11 bra tips för att möta muslimer med Guds kärlek

Bertil Engkivst delar med sig av 11 enkla och effektiva tips för hur du kan möta muslimerna i din närhet på ett bra sätt.

Läs mer »