Arbete bland dövstumma i Ryssland

Skriven av OM Sverige, i Östeuropa

Verkar det konstigt att ha en kyrkokör som endast består av personer som är döva och stumma? Det finns en sådan kör i "The Ark" - en församling  i Novosibirsk, och de framför mycket vackert och kreativt på teckenspråk.

Förra året sändes Igor och Tanya från "The Ark" för att studera vid OM:s Lärjungaskapcenter i Novosibirsk. Det var mer utmanande för dem än för andra studenter, eftersom Igor har ca 25% hörsel och Tanya har ca 75% hörsel. Genom att hjälpa varandra på teckenspråk, kunde de ta del av det mesta i programmet och tog examen i april 2010. Personalen och andra elever råkade lära sig en hel del teckenspråk också!

Dövstumma är mycket marginaliserade och får möta hård diskriminering i Ryssland. Ofta har de mycket lite utbildning och ges få möjligheter till anställning. Det finns över 5.000 personer med hörselskador i staden Novosibirsk, och många fler i städerna och byarna i området.

Den 12 december 2010, blev Igor och Tanya välsignade av sin församling, "The Ark" och sändes ut från Novosibirsk till en närbelägen stad som heter Kemerovo som kristna arbetare att starta en ny församling bland de döva och stumma i samarbete med OM Ryssland. De kommer att vara baserade i Kemerovo tills en kyrkogemenskap etablerats där.

Igor och Tanya hoppas kunna starta en lärjungaskola för dövstumma kristna en dag, och att sända dem som kristna arbetare till andra områden i Ryssland för att nå ut till de döva och stumma samhällen där det inte finns kristna ännu.

Senaste Nyheter & Blogginlägg

11 bra tips för att möta muslimer med Guds kärlek

Skrivet av Bertil Engkvist, i Sverige
11 bra tips för att möta muslimer med Guds kärlek

Bertil Engkivst delar med sig av 11 enkla och effektiva tips för hur du kan möta muslimerna i din närhet på ett bra sätt.

Läs mer »