Nya församlingar i Sudan

Sedan delningen mellan Sudan och Sydsudan för sex år sedan har OM:aren Eliyah* drivit en 6-månaders kurs i församlingsplantering för sudaneser. Eftersom Eliyah själv var tvungen att fly landet när delningen skedde, hålls kursen i Nordafrika. Efter kursens slut åker de nya OM:arna hem till Sudan igen för att starta nya församlingar.

Tillsammans med nätverket av troende i Sudan har OM-teamen startat församlingsplanteringar i 10 regioner i landet.
– 2020 hoppas vi ha planteringar på gång i alla 18 regioner, berättar Eliyah.

Så här långt har över 70 sudaneser gått kursen för församlingsplantering. Hälften av dem är nu aktiva i olika planteringar i landet. De får kontakt med sökande genom sociala medier och kontakter på gatan, och utmanar samtidigt andra troende att göra samma sak: på helgerna håller de ofta kurser för universitetsstudenter och lär dem att svara på de vanligaste frågorna muslimerna har om Jesus.

Det händer mycket, berättar Eliyah och ger ett exempel:
– En man fick höra evangeliet genom en av våra teammedlemmar och tog emot Jesus. Snart började hela hans familj att tro på Jesus.

De troende i Sudan formar ofta små husförsamlingar om 4-5 personer. Fokus är hela tiden på att växa och OM:arna är ivriga:
– Redan två månader in i församlinsplanteringskursen nu i år lärjungatränade deltagarna 15-16 nya sudanesiska troende från muslimsk bakgrund, berättar Eliyah.

Långsiktigt hållbart

Den ekonomiska situationen är svår i Sudan och Eliyah ville inte att de sudanesiska OM:arna skulle bli beroende av underhåll från västvärlden. Då blir inte arbetet långsiktigt, förklarar han.
– Vi frågade teamen om idéer för hur vi skulle lösa situationen. Ett av förslagen var att köpa in så kallade tuk-tuks, enkla moped-taxis och starta taxiföretag. Det skulle ge dem både en inkomst, och möjlighet till att möta nya människor.

I januari 2018 blev Samir* den första att ta emot en OM-sponsrad tuk-tuk.
– Det ger honom en inkomst och en tydlig roll i samhället där han bor, berättar Eliyah. Det gör också att han kan fortsätta långsiktigt med arbetet att nå sudaneser med evangeliet.

*Namn och bild ändrade av säkerhetsskäl