Dagens Andakt Tisdag

Skriven av Martin

Jag skulle vilja dela 2 bibelställen som är väldigt viktiga för mig. Ja, på ett sätt är det 2 ställen som följt mig genom hela livet.

Matt 4:18-22 – När han vandrade utmed Galileiska sjön fick han se två bröder, Simon som kallas Petrus och hans bror Andreas. De stod vid sjön och fiskade med kastnät, för de var fiskare. Han sade till dem: ”Kom och följ mig. Jag skall göra er till människofiskare”, och de lämnade genast sina nät och följde honom. När han gick vidare fick han se två andra bröder, Jakob, Sebedaios son, och hans bror Johannes, sitta tillsammans med sin far Sebedaios i båten och göra i ordning sina nät. Jesus kallade på dem, och genast lämnade de båten och sin far och följde honom.

Jag slås av hur Jesus såg dem. Först Petrus och Andreas och sen Jakob och Johannes. Det var ju precis så jag upplevde det när jag var 13 år och jag kände hur Jesus såg mig! Från den dagen var jag aldrig den samme igen; min resa tillsammans med Jesus hade börjat. Och i den här berättelsen ser vi hur lärjungarnas resa började.

Det andra stället sammanfattar resten av mitt liv och det pågående samtalet mellan Jesus och mig:

Joh 21:12-19 – Jesus sade till lärjungarna: ”Kom och ät.” Ingen av dem vågade fråga honom vem han var; de förstod att det var Herren. Jesus gick fram och tog brödet och gav dem, och likaså fisken. Detta var tredje gången som Jesus visade sig för sina lärjungar sedan han uppstått från de döda.

Ännu en gång ser vi hur Jesus kom till lärjungarna, mitt i vardagen och umgicks med dem. Och så fortsätter han:

När de hade ätit sade Jesus till Simon Petrus: ”Simon, Johannes son, älskar du mig mer än de andra gör?” Simon svarade: ”Ja, herre, du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: ”För mina lamm på bete.” Och han frågade honom för andra gången: ”Simon, Johannes son, älskar du mig?” Simon svarade: ”Ja, herre, du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: ”Var en herde för mina får.” Och han frågade honom för tredje gången: ”Simon, Johannes son, har du mig kär?” Petrus blev bedrövad när Jesus för tredje gången frågade: ”Har du mig kär?” och han svarade: ”Herre, du vet allt; du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: ”För mina får på bete. Sannerligen, jag säger dig: när du var ung spände du själv bältet om dig och gick vart du ville. Men när du blir gammal skall du sträcka ut dina armar och någon annan skall spänna bältet om dig och föra dig dit du inte vill.” (Så angav han med vad för slags död Petrus skulle förhärliga Gud.) Sedan sade han till honom: ”Följ mig!”

Vi är kallade att följa Honom, och börja en resa tillsammans med Honom. Och resan går upp och ner, fram och tillbaka och ibland känns det som att det bara är neråt eller bara bakåt... Men Jesus kallar oss ändå att följa Honom, och Han har lovat att vara med oss.

Vi har alla vår egen resa att göra. Jag har min, och du har din. Och så kommer Jesus och frågar nyckelfrågan: "älskar du mig?" och sen ger han oss en förnyad kallelse: "Var en herde för mina får".

Det är som att Jesus påmint mig om detta igen de senaste veckorna och månaderna: "Martin, älskar du mig?" och så en förnyad kallelse... "Var en herde för mina får". 

Vad säger Han till dig idag?