Dagens Andakt Tisdag

Vad är din respons till lidande? 

1 Mos 37-50 - Josef var Jakobs 11e son. Eftersom han var född av Rakel, Jakobs favoritfru blev Josef också favoritsonen.

Hans bröder blev otroligt avundsjuka och när han en dag kommer för att berätta om drömmen han haft där bröderna knäböjer inför honom, blir de ursinniga och väljer att sälja honom som slav till ismaeliterna. Ismaeliterna i sin tur tar hnom med till Egypten och han säljs till Potifar, hovman hos Farao, som slav. Josef slavar för Potifar och är en trogen tjänare och får snart ansvar för hela hushållet. Tiden går och Potifars fru börjar fatta tycke för Josef, närmar sig honom sexuellt trots att Josef vägrar - och Josef slängs i fängelse för händelsen. 

I fängelset får Josef snart ansvar för olika områden och sköter sina sysslor väl. Hans cellkamrater har drömmar, Josef uttyder dem och hans uttydning går i uppfyllelse. En av cellkamraterna blir fri och Josef ber honom minnas honom när han kommer ut, men kamraten glömmer snart sitt löfte och Josef blir kvar i fängelset ytterligare 2 år.

Farao har också en dröm, efterfrågar en drömtydare och Josefs tidigare cellkamrat minns Josefs uttydning och låter sända efter honom. Josef tyder drömmen, ser den gå i uppfyllelse och blir upphöjd till landets näst mest maktfulla man. 

Josef blir ansvarig för lagringen av säd och när hungersnöden slår till kommer hela landet till honom för mat. Hungersnöden slår också hårt mot Kaanan och Josefs bröder kommer tillslut till honom för att be om mat. Bröderna känner inte igen Josef, men Josef väljer att visa dem nåd trots allt det bröderna gjort mot honom. 

Josef utsattes för otrolig orättvisa och stort hat, men väljer ändå att vara Gud trogen och att vara uthållig i motgångarna. Mot slutet av berätellsen säger Josef:

Ni ville mig ont, men Gud har vänt det till något gott. (1 Mos 50:20)

Vad är vår respons till problem och kamper vi går igenom? Kan vi, som Josef, vända oss till Gud och ge honom äran mitt i det svåra? Litar vi på att Gud har den yttersta kontrollen och att han har makten att vända det onda till något gott?

Var uppmuntrad - det du går igenom nu kan vara nödvändigt för någon annans räddning.