Dagens Andakt Fredag

Skriven av Sheraz

Jag läser om flyktingkrisen och påmmins om en text från Matt 15.

Matt 15:29-39 – Jesus gick därifrån utmed Galileiska sjön och sedan upp på berget. Där satte han sig ner. Mycket folk kom till honom, och de hade med sig lama, blinda, lytta, stumma och många andra och lade ner dem framför honom. Han botade dem, och folket häpnade: stumma talade, lytta blev friska, lama gick och blinda såg. Och de prisade Israels Gud.

Jesus kallade till sig sina lärjungar och sade: ”Det gör mig ont om folket. De har nu varit hos mig i tre dagar och har ingenting att äta. Jag vill inte låta dem gå härifrån hungriga, för då orkar de kanske inte ta sig hem.” Lärjungarna svarade: ”Varifrån skall vi få så mycket bröd här i ödemarken att alla dessa människor kan äta sig mätta?” Jesus frågade: ”Hur många bröd har ni?” – ”Sju stycken, och så några fiskar”, svarade de.

Då sade han till folket att slå sig ner på marken. Han tog de sju bröden och fiskarna, tackade Gud, bröt dem och gav dem åt lärjungarna, och lärjungarna gav dem åt folket. Alla åt och blev mätta, och man samlade ihop de överblivna bitarna, sju fulla korgar. De som hade ätit var fyra tusen män, förutom kvinnor och barn. Och efter att ha skickat hem folket steg han i båten och for till trakten av Magadan.

3 saker som slår mig när jag läser texten:

  • Jesus gav dem Guds ord, och de verkar som att de helt glömde bort sin fysiska hunger...!
  • Jesus brydde sig om folkets fysiska behov: han helade dem från sjukdomar och gav dem mat när de var hungriga.
  • Jesus tillbringade tid med folket. Han gav dem inte bara en predikan och lämnade sen. 

Vi är kallade att vara likadana som Jesus, inte minst nu i samband med flyktingkrisen. Vi är kallade att ge dem Guds ord, bry oss om deras fysiska behov och tillbringa tid med dem.