Dagens Andakt Måndag

Skriven av Katie

Vi läser 1 Kor 15:1-11 tillsammans. 

Stycket är uppdelat i 3 paragrafer. Låt oss titta på dem och se vad vi tar med oss från vart och ett av dem.

v. 1-2 – Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag förkunnade, som ni också tog emot, på vars grund ni står och genom vilket ni blir räddade. Jag vill påminna er om orden i min förkunnelse – den håller ni väl fast vid, annars var det bortkastat att ni kom till tro. 

  • Evangeliet kommer med frälsning. Håll fast vid det! Annars är det bortkastat att vi kom till tro.

v. 3-6 – Bland det första jag förde vidare till er var detta som jag själv hade tagit emot: att Kristus dog för våra synder i enlighet med skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen i enlighet med skrifterna och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv. Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder vid ett och samma tillfälle, de flesta är ännu i livet, men några har avlidit. 

  • Kristus dog. Men varför är hans död så viktig? Massa folk har dött genom historien! För att resten skulle kunna ske...:
  • Han begravdes (v. 4). Varför var det viktigt för evangeliet? Begravningen var beviset att han verkligen dog.
  • Han uppstod på tredje dagen, i enlighet med skrifterna (v.5). Varför var det viktigt att det var i enlighet med skrifterna? För att visa på att Guds ord står fast, och att det här varit planen från låååång tid tillbaka.
  • Han visade sig för Petrus (v.6), den som förrått honom innan hans död. Vilket möte det måste varit!

v. 7-11 – Därefter visade han sig för Jakob och sedan för alla apostlarna. Allra sist visade han sig också för mig, detta ofullgångna foster. Jag är ju den allra minste av apostlarna, inte värdig att kallas apostel, eftersom jag har förföljt Guds församling. Men genom Guds nåd är jag vad jag är, och hans nåd mot mig har inte varit förspilld. Jag har arbetat mer än någon av dem, fast inte jag själv, utan Guds nåd som har varit med mig. Jag eller de – så är det vi förkunnar, och så är det ni har lärt er att tro.

  • "Hans nåd mot mig har inte varit förspilld" (v.10). Det är vackert! Och viktigt att ta emot i vårt eget liv också. Oberoende av vad vi gjort eller gått igenom är vi de vi är tack vare Guds nåd. Ta emot den, låt inte hans nåd vara förspilld!
  • Gud använder både oss vuxit upp i tron, och oss som kommit till tro senare i livet.