Dagens Andakt Torsdag

Skriven av David

För ett par dagar sen kom jag hem från Mellanöstern. Jag bor där sen drygt 2 år tillbaka och är i Sverige över sommaren. 

När jag flyttade dit började jag med att läsa språket och försöka lära mig kulturen. Det har varit ett stort äventyr men också så mycket tuffare och mer utmanade än jag kunnat föreställa mig. 

Jag bor där jag bor för att jag vill dela med mig av evangeliet men det är inte alltid lätt.

I staden där jag bor åker man mycket taxi. Det är billigt och lätt att ta sig runt med och jag har tillbringat många timmar i olika taxibilar. Det är ofta jag har fått samtal med taxicahaufförerna, särskilt efter att de sett att jag är västerlänning och ändå pratar arabiska. 

I början såg jag varje taxifärd som ett tillfälle att dela med mig av evangeliet och jag lärde mig olika berättelser från bibeln på arabiska för att kunna berätta dem vidare. Efter ett tag blev det nästan ett krav att hela tiden berätta om min tro, trots att berättelserna ofta togs emot med ett "jaha" eller "jaså".

Det har många gånger varit tufft att försöka dela med sig, det är så många som inte är intresserade och det är lätt att bli modfälld. Men så glimmar det till ibland.

Jag minns särskilt en gång när jag var helt slut när jag satte mig i taxin. Jag hade ingen lust att dela med mig av nåt, men bad ändå att Gud skulle leda samtalet och göra vad han ville med det. Jag satt tyst i bilen ett tag, men plötsligt började taxichauffören själv att prata. Vi kom snart in på tro och jag sa att jag var kristen. Det slutade med att han frågade mig efter en bibel och när han kört mig hem sprang in i lägenheten och hämtade en för att kunna ge honom. Det är verkligen inte varje dag nån i Mellanöstern frågar efter en bibel, men när Gud orkestrerar möten sker det plötsligt!

Vi kan pressa oss själva att dela evangeliet så ofta som möjligt, och så bra som möjligt, men det är bara Gud som förändrar hjärtan. Det har varit den största lärdomen för mig under mina 2,5 år i Mellanöstern. Han har sin tajming och jag har varit tvungen att lita på att han har allt i sin hand.

2 Kor 4 sammanfattar min tid i Mellanöstern bra, särskilt v. 7: Men denna skatt (evangeliet) har jag i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från mig.