Dagens andakt måndag

Skriven av Mårten

2 tim 4:1-8

Jag besvär dig vid Gud och Kristus Jesus, som skall döma levande och döda, jag besvär dig vid hans ankomst och vid hans rike: förkunna ordet, träd upp i tid och otid, vederlägg, tillrättavisa, vädja – tålmodigt och med ständig undervisning. Det kommer en tid då människorna inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därför att det kliar i dem att få höra sådant som de önskar. De slår dövörat till för sanningen och vänder sig till legenderna. Men håll alltid huvudet kallt, var beredd att slita ont, gör vad som åligger en förkunnare och fullfölj din tjänst.

Mitt eget liv utgjuts redan som ett offer, och tiden är inne då jag måste bryta upp. Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron. Nu väntar mig rättfärdighetens segerkrans, som Herren, den rättvise domaren, skall ge mig den dagen, och inte bara mig utan alla som längtar efter hans ankomst.

Jag besvär dig är för att få hela vår uppmärkelse. Paulus fokuserar här i slutet av ordet att ständigt undervisa i all tid. Det finns alltså ingen dålig tid att undervisa. Vi utmanas att stå upp i tid och otid och vara tålmodiga. Paulus vill uppmuntra oss att inte bara fokusera på egna sidan av myntet, utan på båda. Behöver vi ställa upp mer i tid och otid, eller jobba mer på att vara tålmodig? Vad behöver vi träna på för att kunna göra båda?