Dagens Andakt Fredag

Skriven av Sara

1 Mos 29:1-10 – Josef hade förts ner till Egypten, där Potifar, hovman hos farao och befälhavare för livgardet, en egypter, köpte honom av ismaeliterna, som hade fört honom dit. 2Herren var med Josef och allting lyckades för honom. Han fick göra tjänst hemma hos sin egyptiske husbonde, 3som såg att Herren var med Josef och lät honom lyckas i allt han företog sig. 4Josef vann hans välvilja och blev hans personlige tjänare. Egyptern gav honom ansvaret för sitt hus och lämnade allt han ägde i Josefs vård. 5Från den stund han gett honom ansvaret för sitt hus och för allt han ägde välsignade Herren egypterns hus för Josefs skull. Herrens välsignelse vilade över allt han ägde, både hans hem och hans ägor. 6Han överlät allt han ägde i Josefs vård, och med honom i sin tjänst behövde han inte bekymra sig om annat än maten han skulle äta.

Josef var välväxt och vacker. 7Efter en tid började husbondens hustru kasta sina blickar på honom. ”Ligg med mig”, sade hon. 8Men Josef avvisade henne och sade: ”Min husbonde har lämnat alla bekymmer i huset åt mig och anförtrott allt han äger i min vård. 9Här i huset har han inte mer att säga till om än jag, han nekar mig ingenting – utom dig, eftersom du är hans hustru. Hur skulle jag då kunna handla så illa och synda mot Gud?” 10Och fast hon dag ut och dag in försökte övertala honom, lyssnade han inte på henne och ville inte ligga med henne och vara henne nära.

När man känner till Josefs bakgrund och vet var han kommer ifrån; att han blivit slängd ned i en brunn och sen såld som slav av sina bröder, är det intressant att läsa vad som händer när han kommer till Potifar. 

Det står att Potifar ser att Gud var med honom (v. 2-3), men såg Josef det?

Kanske är det precis så i våra liv också: att vi fokuserar på det negativa som händer eller hänt mot oss att vi inte ser när det går bra för oss och när Gud är med oss.

Det är också intressant att se att Josef står fast vid vad han tror är rätt (trots allt det som gjorts mot honom!) och han väljer att inte ligga tillsammans med Potifars fru. Vi vet inte om han hade några känslor för henne men det är tydligt att han väljer att inte göra något mer mot henne utan istället fly - och blir felaktigt anklagad för att försöka förleda henne!

Jag utmanas av hans karaktär att stå fast vid att göra det rätta, trots allt som hänt mot honom!