Dagens Andakt Tisdag

Skriven av Jackie

Heb 11:23-28 – I tro höll Moses föräldrar sitt nyfödda barn gömt i tre månader, eftersom de såg att det var ett vackert barn, och de lät sig inte skrämmas av kungens påbud.  24I tro vägrade Mose som vuxen att låta sig kallas son till faraos dotter.  25Han ville hellre fara illa tillsammans med Guds folk än ha en kortvarig glädje av synden.  26Han såg fram mot lönen som väntade och räknade den smälek som Messias får utstå som en större rikedom än Egyptens skatter.  27I tro lämnade han Egypten och fruktade inte kungens vrede utan höll ut, därför att han liksom såg den Osynlige.  28I tro instiftade han påskhögtiden med dess blodbestrykning för att han som dödade de förstfödda inte skulle röra dem.

Vilket ord eller vilken mening upprepas oftast i den här texten?

--> I tro

Varför gömde Mose föräldrar honom? 

--> De såg nånting mer och de
--> var inte rädda för kungens påbud

Vad gjorde de innan de gömde honom?

--> De tog beslut på att gömma honom

Vad gjorde Mose när han växte upp? 

--> Han vägrade kallas Faraos dotter. För att? --> Han valde att bli dåligt behandlad tillsammans med sitt folk istället för att leva lyxliv med hovet. I den engelska versionen står det: He considered the reproach of Christ greater wealth than the treasures of Egypt... (v. 26). Han ansåg lönen hos Kristus mer värd än Egyptens rikedomar  

Vad gick den första påsken ut på? 

--> Israeliterna skulle offra ett lamm och stryka blodet på dörrkarmen --> för att Guds ängel skulle skona deras förstfödde från att dödas. 

Vem hade sagt det?
--> Gud genom Mose. --> Israeliterna lydde Guds bud och de underordnade sig Guds ord

  • Beslut
  • Ingen rädsla
  • Anse, överväga (consider)
  • Lyda
  • Underordna
  • Tro

Tro är att satsa på någon eller något som inte kan ses nu, att se något mer och ibland behöver vi säga åt rädslan att vara tyst.

Att reflektera över:
Vad har Gud visat för dig som du inte vill eller kan tro på? Kanske något Han sagt men som du inte trodde på då, eller som du först trodde på men du tappat tron på?