Dagens Andakt Torsdag

Skriven av Isak

Följ med mig till Mellanöstern och låt mig berätta en berättelse.

Det är varmare än här. Ofta torrare. Lite mindre asfalterade vägar (särskilt under den tid då berättelsen utspelar sig)

Luk 10:25-37 – En laglärd som ville sätta honom på prov reste sig och sade: ”Mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?”  26Jesus sade: ”Vad står det i lagen? Hur lyder orden?”  27Han svarade: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.”  28Jesus sade: ”Det är rätt. Gör det, så får du leva.”  

29För att visa att han var rättfärdig sade mannen till Jesus: ”Och vem är min nästa?”  30På den frågan svarade Jesus: ”En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och blev överfallen av rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lät honom ligga där halvdöd.  

31En präst råkade komma samma väg, och när han såg mannen vek han åt sidan och gick förbi.  32På samma sätt med en levit som kom till platsen; när han såg honom vek han åt sidan och gick förbi.  33Men en samarier som var på resa kom och fick se honom ligga där, och han fylldes av medlidande.  34Han gick fram och hällde olja och vin på såren och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom.  

35Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värden och sade: ’Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen.’  36Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?”  37Han svarade: ”Den som visade honom barmhärtighet.” Då sade Jesus: ”Gå du och gör som han!”

The End. 

Vad såg du framför dig när du läste berättelsen?

  • Kanske att den laglärde inte är själv med Jesus. Jag ser framför mig hur det är en mindre folksamling som finns runt honom.
  • Det finns många likheter mellan den laglärde som ställer frågan, och leviten i berättelsen. De tillhör samma samhällsklass. Kände han igen sig?
  • En samarier som går den extra milen för att se till att den skadade mannen verkligen skulle kunna återhämta sig: han gav honom sina pengar, sin tid, sitt fordon (åsnan...), sin omsorg.
  • ...vad ser du framför dig?

Samariern var barmhärtig. Jag bär ofta med mig bönen om hur jag kan vara barmhärtig i de situationer jag möter. Vad ber Gud mig att göra? Hur ber Han mig att visa barmhärtighet? Att gå den extra milen med någon?

Låt oss be för människor i behov av barmhärtighet!