Dagens Andakt Torsdag

Skriven av Jackie

1 Kor 13:8-13 – Kärleken upphör aldrig. Den profetiska gåvan, den skall förgå. Tungotalet, det skall tystna. Kunskapen, den skall förgå.  9Ty vår kunskap är begränsad, och den profetiska gåvan är begränsad. 10Men när det fullkomliga kommer skall det begränsade förgå.

11När jag var barn talade jag som ett barn, förstod som ett barn och tänkte som ett barn. Men sedan jag blev vuxen har jag lagt bort det barnsliga.  12Ännu ser vi en gåtfull spegelbild; då skall vi se ansikte mot ansikte. Ännu är min kunskap begränsad; då skall den bli fullständig som Guds kunskap om mig.

13Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

När Paulus skrev det här tror jag inte att han syftade på eros, den kärlek som handlar om den romantiska kärleken, utan om agape - den osjälviska, utgivande kärleken. 

Vad sa Jesus om kärlek?

Joh 3:16-17 – Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.  17Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.

Guds agape var så stark att han valde att låta sin egen son dö för att mänskligheten inte skulle dömas i evighet. Jag vet inte om jag förstår hur stort det är egentligen...

Guds kärlek är förlåtande men inte överslätande. Han erbjuder oss frälsning och räddning från domen, men han ber oss också att förändras och vända om. 

Låt oss avsluta med det Paulus skriver i 1 Kor 13:4-7 – Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.  5Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont.  6Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen.  7Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

DET är den kärlek Gud har för oss - och som vi ombeds ha för varandra.