Dagens Andakt Torsdag

Skriven av Victor

Jag var med på OM:s konferens "Mission på nya vägar" i Gnosjö för 2 år sen. Jag hade ett hjärta för mission redan innan konferensen, men jag har mest varit ute på korttidsteam.

Under den konferensen var OM:s internationella ledare Lawrence Tong på plats och en av kvällarna berättade han om projektet "Global Food Garden", ett växthusprojekt – och blev helt såld!

Jag ville ut i mission men ville ha nåt mer med mig i bagaget än bara mig själv, jag ville ha en utbildning med mig. Jag googlade på utbildningar inom jordbruk och hittade en i Järna. Efter mycket om och men kom jag in och har nu pluggat över ett år på utbildningen. Under en praktikperiod var jag i Jordanien och besökte ett av de här växthusen. De odlar på ställningar med mycket lite vattenåtgång och eftersom de odlar på höjden blir det också mycket platseffektivt. 

För några dagar sen kom jag hem från Turkiet där ytterligare ett växthusprojekt börjat byggas upp. En pastorsfamilj är ansvarig för projektet och tanken är att växthuset inte bara ska ge församlingen mat utan också ge en inkomst så att församlingen kan behålla sin pastor hela året och inte behöva skicka honom utomlands för att han ska jobba för att försörja sig. Det är så häftigt! 

För mig är det inte bara ett växthusprojekt, utan ett sätt att stötta församlingen. Det handlar inte bara om att odla grönsaker på ett effektivt sätt, utan också om att odla församling!

Den senaste resan till Turkiet har varit riktigt häftig. Varm, men väldigt häftig. Jag har varit så frustrerad många gånger att det tar så fruktansvärt lång tid med allting: hur kan det ta en hel dag att bara få tag på ett specifikt näringsämne?! Samtidigt blir jag ju minst frustrerad över att vara hemma i Sverige och bara leva Svensson-livet...!

Jag har en bibeltext som förföljt mig under så många år, och som blivit så levande för mig också under den senaste resan till Turkiet:

Kol 1:13-20 – (Gud) har räddat oss ur mörkrets välde och fört oss in i sin älskade sons rike, 14och genom Sonen har vi friköpts och fått förlåtelse för våra synder.  15Han är den osynlige Gudens avbild, den förstfödde i hela skapelsen,  16ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, synligt och osynligt, troner och herravälden, härskare och makter; allt är skapat genom honom och till honom. 17Han finns före allting, och allting hålls samman i honom.  18Och han är huvudet för kroppen, för kyrkan, han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste,  19ty Gud beslöt att låta all fullhet bo i honom  20och att genom hans blod på korset stifta fred och försona allt med sig genom honom och till honom, allt på jorden och allt i himlen.