Älska den Herren ställt i min väg

Skriven av Josef

Fönster, norra Irak

”Vad spelar du för instrument”, frågar den långa smala grabben mig. Vi står i den vitmålade korridoren utanför pastorns kontor och pratar.
”Gitarr, bas och så sjunger jag”, svarar jag.
”Åh, tänk om man ändå kunde spela musik...”, säger han och får något drömskt i blicken. Tack vare några år i den arabiska kulturen förstår jag att han vill att jag ska lära lira. Jag ogillar starkt att lära ut musik, vet inte varför, men så är det. Det som för honom är en dröm, är för mig en mardröm...

Låt mig hoppa tillbaka lite i tiden...

Ända sedan jag kom till Mellanöstern för ett par år sedan har jag funderat mycket och bett över konceptet ”tiggare”. Eller snarare, hur älskar jag människan bakom tiggarmasken? Det lättaste sättet att döva sitt samvete och få bort tiggaren är att slänga till ”den” (för det är så jag i ärlighetens namn ofta känner) en liten slant.

Det finns något obekvämt och nästan omänskligt i tiggandet och det triggar något inom en vi inte gillar. Det får oss att känna oss snåla och rika och egoistiska på en och samma gång. Inte så gött. Ska man ge eller inte ge, ska man i stället ge till organisationer som hjälper de fattiga eller ska man dra en Petrus och i Jesu namn låta honom stå upp och gå? Hur som helst, hur älskar jag denna person? Det går inte ignorera Biblens budskap att inte ringakta den fattige, ta hand om den faderlösa och inte bara välsigna med ord, utan också med sina tillgångar.

Tillbaka till nutid...

Här är jag, mitt i en krigszon där hundratusentals människor har flytt och ska försöka vara med och organisera och bygga kapacitet i hjälparbetet till dessa Guds, för tillfället, minsta. Jag lever med en frestelse att inte älska och se människan framför mig, för jag är ju såååå upptagen med att uträtta stordåd på ett organisatoriskt plan för att rädda världen. Så när den drömmande musikern ber mig om en enkel tjänst så skriker mitt inre ”Neeej!”. Men Guds Ande, som är levande och verksam petar på mig. Älska din nästa som dig själv! Är du inte här för att älska människor och göra en insats för mitt rike?

En stund senare sitter vi på övervåningen i kyrkbyggnaden och klinkar loss på en gitarr. A... D och E-moll.

Lydnad till Guds Ordå så vackert - men å så svårt!

Älska din nästa, vare sig den är en tiggare, flykting eller en störig kollega. Lär ut gitarr, bjud en tiggaren på en glass eller gå en extra mil för den störiga kollegan. I den kraft vi hämtar i Jesu Kristi nåd!

_____________________________________________________________________

Josef, 27 från Göteborg, är på plats i norra Irak för att samordna vårt hjälparbete på plats. Det här är hans blogg. Läs mer om arbetet här!