Bröd till de hungriga

Skriven av Josef

Barn på lastbil, norra Irak

Jag måste säga att jag inte hade mycket tro för detta projekt: att dela ut bröd till drygt 8000 personer, men idag var det det vi gjorde.

Hade gärna tagit med mig endast 5 bröd (fisk finns det inte gott om här, inget hav vettu) - så det hade fått räcka med några bröd och sen låtit Herren välsigna det till sitt namns ära. Men denna gången blev det inte så, kanske nästa gång.

Hur som helst så packade vi i 180 påsar med färskt samoon-bröd i vår nyinköpta Toyota-minibuss och gled iväg. Bagarna hade varit uppe hela natten och bakat, men de tjänade en bra slant också, kanske inte som på nattskiftet på Volvo, men ändå.

(På tal om minivan så hade vi under mina femton första år som människa en exakt likadan buss, årsmodell tjugo år äldre, -84, så det är go känsla att glida runt på den kurdiska prärien i denna nostalgitripp.)

I bilen ber vi att Gud ska ge oss visdom hur vi kan göra för att dela ut det på bästa sätt.

Vägen mellan motorvägen och lägret är nylagd och riktigt härlig att köra på. Tack vare regnet och solen som kom därefter är nu de böljande fälten med bergen som bakgrund gröna och det är så vackert. Luften igenom det öppna bilfönstret svalkar skönt samtidigt som solen värmer som på en god sommardag därhemma.

Vi pratar om att vi inte bara har med oss bröd för kroppen, men också det som är än viktigare, bröd för själen: evangeliet.

De frälsande nyheterna att Jesus i sin stora kärlek till oss dog för vår synd och att vi kan få ett liv i frihet i djup frid och med ett evigt perspektiv. När man lever i krigets skugga och daglien hör berättelser och läser nyheter så slås man av syndens mörker och kraften i Guds frälsning.

"Jag är livets bröd" - Jesus

Utdelningen går bra och medan min broder håller koll på brödet så glider jag runt med en liten svans av supersöta yezidiska barn och kommer i samtal med en härlig man med en stor familj. Han har haft ryggvärk i femton år och efter jag förklarat att Jesus helade människor för att de skulle tro och hur han gör det än idag. Han och männen och barnen runt omkring ler och är tacksamma.

Herre, låt honom bli hel – inte för min skull eller ens för hans skull, men för att Ditt namn ska bli ärat! Amen!

Vy över norra Irak

_____________________________________________________________________


Josef, 27 från Göteborg, är på plats i norra Irak för att samordna vårt hjälparbete på plats. Det här är hans blogg. Ge en gåva till arbetet här!