Två månader, eller ett helt liv senare

Skriven av Josef

Josef i Irak

Åtta veckor senare är jag tillbaka på samma flygplats, med samma väska i handen och med samma sol på väg upp över horisonten som när jag landade i detta vackra land.

Trots den myckna likheten är det mycket som förändrats:

Jag har för första gången på riktigt mött det lidande flyktingar utsätts för. Mitt hjärta har brustit av människors berättelser, av att läsa nyheterna och av att möta blickar som sett döden. Jag har fått lära mig vad det innebär att komma med nödhjälp in i en krissituation. Jag kan nu säga att jag klurat ut grunderna i den något otydliga irakiska arabiskan och fått en inblick i kurdernas magnifika kultur och sorgliga historia.

Traumat i att vara på flykt har gått över i en udda vardag för de människor som flytt IS framfart. Traumat är inte mindre nu, det har bara normaliserats. Men frågorna kvarstår: Vem ska komma och leka med barnen som bär på historier om hur de var tvugna att fly för sina liv? Vem ska stötta mödrar som inte har något hopp för framtiden? Vem ska sitta och dricka te om kvällarna med män som förlorat sina döttrar till IS slavmarknader och krama deras händer och hålla dem om ryggen när de kämpar mot hopplöshetens tårar?

Lidande är svårt att ta in. Det går in som en pil i ens hjärta, men i längden går det inte att ta in. Kruxet är att fortsätta låta sig beröras och ha medkänsla med människor som lider utan att låta det käka upp en.

När du ber, be då för tre saker:

  • att Guds namn skulle bli ärat mitt i all sorg,
  • att Gud skulle ha nåd med människor som lider och
  • att Gud skulle visa dig vad din roll är i det hela.

Tack för att du vandrat med mig dessa månader. Tack för dina böner, tack för att du har läst och tack för dina gåvor till arbetet. Nu fortsätter arbetet genom våra samarbetspartner och andra utlänningar som jag själv, så fortsätt be och ge.

Vi är alla vår Faders barn och hans plan för oss är fantastisk. Den började den dag då du föddes och slutar inte förrän du är hos Honom i himlen. Så var uppmuntrad: du är på rätt väg!

_____________________________________________________________________
Josef, 27 från Göteborg, har varit i norra Irak för att under september-november samordna vårt hjälparbete på plats. Det här är hans blogg. Läs mer om arbetet och ge en gåva till arbetet här!

Vill du göra en skillnad på plats i Mellanöstern? Läs mer om vårt träningsprogram här, eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  för mer information.