Evangeliet i olika kläder!

, i Martins blogg

Sverige är i många stycken ett fantastiskt land att leva och bo i. Men ibland också en pinsamt inomvärldslig liten ankdamm! För några dagar sedan utsågs Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister. Detta utlöste en våg av starka reaktioner med anledning av Elisabeths koppling till församlingen Livets ord och rörelsen Ja till Livet. De stora tidningsdrakarna gör stora rubriker och ifrågasätter hennes möjlighet att på dessa grunder göra ett bra jobb som minister! Att Sverige är ett djupt sekulariserat land känner vi av på olika sätt men denna påtagliga rädsla och fobi från samhällets stora medier är bara pinsam i ett internationellt perspektiv.

Vi lever i ett efterkristet samhälle där allt fler människor får allt mer avlägsna kopplingar till människor som lever med en kristen bekännelse och uttalat söker följa Jesus tillsammans med andra. Sveriges städer, samhällen och byar behöver konstruktiva uttryck av kristet liv och vittnesbörd. Det behöver ske med Guds människoblivande som största förebild där Ordet blir en transformerande rörelse underifrån och inifrån (jfr surdegen), i motsats till ovanifrån eller utifrån. Här finns många goda exempel från världens missionsfält som gäller lika väl här hemma på vårt eget. Om vi verkligen vill förkunna sanningen måste den kläs i lokala kläder.

Om vi definierar vårt uppdrag med termer som att vi ska vara en ”motkultur” eller utgöra en ”alternativ gemenskap” hamnar vi alltför lätt i en fastlås position i förhållande till omgivningen. Ungefär som saltet i saltkaret. Från dessa isolerade subkulturer har det många gånger proklamerats med hjälp av stora högtalare. Hur ofta har inte omgivningen uppfattat Guds folk som att framförallt vara mot en det ena en det andra, istället för ett kreativt folk som reflekterar sin Skapare och lever för specifika värden i den värld som är älskad av Gud?

Under helgen 21-22 september samlas ett nätverk av församlingsplanterare i Göteborg för att inspirera, stödja och lära av varandra. Urban Expression Sverige bjuder in tillsammans med lokala planterare. Jag ser verkligen fram emot att möta män och kvinnor som brinner för att Jesus ska bli känd och efterföljd på de platser i samhällets marginaler där de lever och verkar. En viktig fråga på agendan är just hur evangeliet kan kläs i lokala kläder för människor på platser som Angered, Hammarkullen och Hisings Backa!

/Martin