Kraften i en fråga!

, i Martins blogg

Den här tiden på året är det inte bara ett flertal personer som åker ut i världen. Andra kommer hem till Sverige efter avslutat period eller på semester. Under sista veckorna har vi här på kontorsbasen i Jönköping lyssnat till ett helt gäng olika personer. De rapporterar från platser som Centralasien, Frankrike, Sydafrika, Nepal och Mellanöstern.

Berättelserna varierar stort. Någon berättar om hur evangeliet tas emot, hur människor blir helade och återupprättade. På andra håll är marken hårdare och förutsättningarna helt annorlunda för vittnesbörd och tjänst. Någon sprudlar av entusiasm medan andra är något mer lågmälda i brottningskampen med både sig själva och den situation man står i. Här går livet, för oss var och en, i perioder, precis som öppenheten och förutsättningarna bland folkgrupperna ute i världen. Viktigast av allt på vägen blir att bevara sitt hjärta. Att mogna som människa/lärjunge genom med- och motgång.

Här har alla vi som tar emot hemvändande arbetare/församlingsmedlemmar/familjemedlemmar en viktig roll. Alltför ofta hör jag dem berätta om det ickeintresse de upplever sig möta här hemma i Sverige. Efter några korta inledande frågor om hur det varit övergår alltför ofta samtalen, alltför fort, till att handla om livet i vårt lilla hörn av världen. Det är inte fel för att det på något sätt skulle vara mindre viktigt MEN låt oss först lyssna in och med ett genuint intresse söka förstå en annan situation i världen och nya erfarenheter som människor bär med sig hem till Sverige.

Att uppriktigt intresserad ställa frågor är ett utomordentligt sätt att uttrycka människovärde och lyfta andra människor i sin livssituation. Förmodligen är det en av anledningarna till att vi gång på gång hör Jesus ställa just frågor till människor genom evangelierna. Han som viste allt om människan!

Martin