In i vår värld!

, i Martins blogg

En vecka full av intryck! Två undervisningsdagar på två bibelskolor här i Jönköping och i mitten av veckan höstens medarbetardagar för våra arbetare i Sverige. Mötet med ungt folk som vill växa som lärjungar är i allra högsta grad inspirerande. Vi har på skolorna talat om mission som Guds återupprättande rörelse i en trasig värld och livet med Jesus som en del i den rörelsen lokalt och globalt. Vi utgår från bibelordet och landar i praktiska uttryck för Guds rike idag.

I min undervisning återkommer jag ofta till ett viktigt vägmärke för livet med Jesus. Inkarnationen: Gud blev människa och bodde ibland oss, överbryggade avståndet från himlens härlighet och stiger genom Jesus in i vår trasiga värld, ned på vår nivå och in i vår vardag. Han lade av sig all sin härlighet, sina privilegier och blev en ödmjuk tjänare. Han gav sig ut för att söka efter det som var förlorat och rädda det. Eller med teologen John Stott´s välkända ord: - Han antog vår natur, levde vårt liv, utstod våra frestelser, upplevde våra sorger, kände vår smärta, bar våra synder och dog vår död. Han kunde inte ha kommit närmare eller blivit mer ett med oss – det var en total identifiering i kärlek.

Inkarnationen, Guds människoblivande i Jesus Kristus, var och är inte först och främst en lära, en doktrin. Det var och är en händelse. ”Han blev vad vi är” sa kyrkofadern Irenaeus (f. 130- d.202), ”för att vi ska bli vad Han är”. Stora ord från kyrkans tidiga historia. Det visar på kristuslivet inom oss. Samtidigt som vi får ställa oss frågan vartåt näsan pekar och sedan ta ett steg i taget tillsammans med andra. För flera av våra medarbetare har dessa steg fört dem till förortsområden och liv och engagemang för människor från världens olika hörn. När livet och orden talar samma språk öppnas ett fönster mot en annan värld. Guds rike som nu liksom då kommer genom den rörelse som sträcker sig utåt och nedåt. Ner från scenen, ut ur strålkastarljuset för möten i den vardag där Gud kommer till oss.

/Martin