Först och främst!

, i Martins blogg

Nyårsveckan ger oss i bästa fall tillfälle att stanna upp, reflektera och samtala med Jesus. Dels i tacksamhet över allt som blev oss givet under året. Över alla människor vi mött, alla tecken och avtryck av Guds närvaro. Men också i mottagande av nåd över det vi önskar ogjort eller inte blev som vi hoppades. Som hjälp till reflexion tar jag på årets sista dag hjälp av Thomas A Kempis klassiker ”Om Kristi efterföljelse”.

Boken är en av de mest lästa uppbyggelseböckerna i kristenheten. Den sammanställdes omkring år 1300, har givits ut på ett hundratal språk i över 3000 upplagor och är därmed den kristna bok som näst efter bibeln vunnit störst spridning. Här möter vi andlig vägledning som stiger ur människors livserfarenheter över lång tid. Målet är att känna Gud, att ära Gud genom allt… trots allt och att som lärjunge mogna och formas med Jesus, i hans fotspår.

Jag stannar bland annat upp inför följande vägmärke: ”Först och främst: Bevara din frid, då kan du bringa frid åt andra. En fridens människa gör mer nytta än en höglärd”.

En värld full av splittring väntar lärjungar sända av Fridsfursten själv. Lärjungar som lever i mottagandet av frid med bönen om att förmedla densamma.

Med önskan om en fridfull ingång på ett nytt år med nya möjligheter.

Martin