Vägsalt, spolarvätska och lärjungaskap!

, i Martins blogg

Vilken vecka! Vårt In.Motion presentationsteam har med olika upplägg kuskat runt i södra Sverige till församlingar och bibelskolor. I tur och ordning - Växjö, Huskvarna, Tranås, Öckerö, Örkelljunga, Mariannelund, Stockholm, Halmstad. När jag skriver dessa rader sitter de i minibussen på väg till Linköping för ett nytt möte. Sedan Örebro och Nässjö i helgen innan de får några välbehövliga dagars vila. Själv var jag med på två av dessa möten och blev så inspirerad av att ännu en gång resa tillsammans med dem.

I mitt jobb och liv har jag ofta just den här förmånen att få resa kortare och längre tillsammans med andra lärjungar. Varje resa för åtminstone en sak med sig – vi kommer varandra lite närmare och utvecklas något mer som människor genom samverkan i vårt gemensamma uppdrag. Resorna skärper fokus och i luften finns en laddning som man inte märker av lika påtagligt på kontoret eller i kyrkan. MÄSTAREN LEDER VÅRA STEG OCH VI ÄR PÅ VÄG TILLSAMMANS I HANS FOTSPÅR. Vi ber, äter, samtalar, planerar, möter och betjänar folk, ber igen, sover, vaknar och laddar om på nytt – allt detta och mycket mer… tillsammans.

En genomläsning av evangelierna visar att en stor del av händelserna och undervisningen utspelar sig när Jesus och lärjungarna är på resa – på vandrande fot – i rörelse. Här formas lärjungarna bokstavligen på dammiga vägar, tacksamt nog slapp de litervis med vägsalt och spolarvätska i sandalerna! Gång på gång föregår handlingen själva lärdomen, utvecklingen, reflexionen och erfarenheten. I västvärlden vänder vi gärna på det här, djupt påverkade som vi är av de kära gamla grekerna, och försöker igen och igen att läsa oss till handling… vilket går så där.

Nu tror jag att lärjungaskap framförallt utspelar sig på platser som vi överlåter oss till. MEN ALLA lärjungar bör också bryta upp med ojämna mellanrum och tillsammans med andra ge sig av på olika uppdrag i Mästarens fotspår. Det skärper fokus och formar lärjungar på ett sätt som inte är möjligt för dem som aldrig rör sig utanför den egna grinden.

Just nu packar 3 ungdomsgrupper väskorna för gruppresor över påsklovet. Kartornaleder till Irland, Ukraina och Egypten…

/Martin