Indien: vid foten av Himalaya

På besök i Indien

Resan här i Indien går mot sitt slut. Vi har mött många härliga människor, sett inspirerande uttryck för Guds rike och har fått en god inblick i hinduismens milt sagt annorlunda religionsutövning, inte minst genom besöket i pilgrimsstaden Varanasi.

En av resans absoluta höjdpunkter var besöket hos JOYN, en annan organisation som vi samarbetar med sedan ett år tillbaka. En het morgon tog Anna, Ola och jag flyget från New Dehli upp till Dehradun vid foten av Himalayabergen. Bilen som möter upp på flygplatsen tar oss genom prunkande gröna skogar och uttorkade flodbäddar. Kontrasten mot smutsen, röran och ljudet i de mångmiljonstäderna vi besökt tidigare är enorm. Väl framme på en bergssluttning får vi ett hjärtligt varmt och traditionellt välkomnande av Cheryl och medarbetarna i det sociala företaget JOYN.

Med ny bundna doftande blomsterkransar omkring halsen hälsar vi hjärtligt på alla och får snart en rundvandring. Först genom tryckeriet där de handgjorda bomullstygerna från en intilliggande lepra koloni nu handtrycks av en grupp män enligt traditionella metoder i olika grafiska mönster. Sedan vidare genom en smal passage till syateljén där ett 10-tal kvinnor syr väskor, plånböcker, dukar, kuddfodral och andra produkter på traditionella trampsymaskiner. - Här i byn funkar det inte med eldrivna symaskiner då vi har ständiga strömavbrott, förklarar Cheryl med ett leende.

Vi fascineras av skönheten och kvaliteten i produkterna och gläds över alla de människor vi möter här som har fått ett jobb och ett sammanhang där de kan utvecklas i olika förmågor. Ingen av oss tre på besök kan förstå hur verksamheten har kunnat utvecklas på detta fantastiska sätt, under enkla förhållanden, på endast fem år!

Jag blir alldeles upprymd av att se hur kreativa människor använder sina gudagivna gåvor och personligheter för att lyfta marginaliserade och utslagna människor i slummen till ett nytt liv. I en annan ateljé ett stycke bort tillverkas gitarrer i yppersta kvalitet av 11 unga män som tidigare suttit fast i drogträsket. Tensen berättar hur han tidigt blev beroende av droger och satt på ett drogbehandlingshem i 7 år innan han kom i kontakt med vännerna på JOYN. Nu efter 4 år här är han ren från droger och har fått en ny identitet som han uttrycker det. Dels som hantverkare i processen att tillverka specialbeställda gitarrer för marknaden i USA men inte desto mindre genom dopet till Jesus för en tid sedan.

Produkterna från JOYN köper man från vår Re:store butik i Jönköping eller genom webshopen www.restore.nu. Matematiken är enkel – ju mer produkter vi säljer här ju flera kvinnor och män kan vi tillsammans ge arbete, sammanhang och framtidshopp åt.

Vår resa över den Indiska kontinenten de senaste 14 dagarna har var omtumlande, ibland omskakande och mycket inspirerande! Vi har inte minst mött både kvinnor och män som mitt i alla utmaningar lever sina liv fullt ut i mötet med människor de blivit ledda till. Att se det är vackert som en dag vid foten av Himalaya!

/Martin

_________________________________
Tillsammans med ett svenskt team besöker OM Sverige och Dalit Freedon Network Indien. Här är deras blogg från resan! Vill du följa med nästa gång OM Sverige reser på visionsresa? Ta kontakt med Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.och anmäl ditt intresse!