"Köp fler tvålar!"

Skriven av Magdalena Carlén, i Sverige

Josephine Tan cropped

Det började i Nepal när Josephine Tan mötte de ensamstående mammorna. De bad henne ofta att be för dem: ”be att vi får ett jobb!”

– Tillslut tänkte jag att jag kanske kunde använda min bakgrund inom affärsvärlden att faktiskt starta ett företag och anställa dem, berättar Josephine.

Josephine kom i kontakt med en ung mamma och uppmuntrade henne att börja sy väskor. Genom kontakter sålde Josephine väskorna vidare, och snart ökade efterfrågan. Inkomsten gjorde att kvinnan kunde behålla sin son och inte behövde ge bort honom till barnhem. Men Josephine var inte nöjd med att bara hjälpa en familj.

– Som företagare blir man lätt uttråkad…, det måste hända saker hela tiden! Så efter 2 år blev jag uttråkad och tänkte ”vad kan jag göra mer?”. Så jag startade ett nytt företag.

Ständigt nya idéer

Touch Nature växte från väskor till tvåltillverkning, aromatiska oljor och senare också till en mindre spaanläggning och café.

– Genom att ge mammorna jobb kan vi förhindra att barnen sätts på barnhem, och genom en inkomst som går att leva på kan vi rädda dem från prostitution. Vi vill hjälpa kvinnorna ekonomiskt, men också hjälpa dem att lära känna Jesus, säger Josephine.

Motverkar prostitution

Människohandel är ett stort problem i både Indien och Nepal. Uppemot 250 000 nepalesiska kvinnor beräknas ha sålts till Indien som prostituerade och siffrorna fortsätter att öka. Touch Nature anställer kvinnor som riskerar att hamna i prostitution eller som redan sålts in i det.

Maiya är en av dem och berättar:

– Jag blev såld som sexslav när jag var 13. Jag ville aldrig bli prostituerad men jag hade inget val, inte ens när jag tillslut kunde köpa mig fri: jag kan inte läsa eller skriva, vem skulle anställa mig?

Genom anställningen på Touch Nature har hon blivit fri från prostitutionen, fått en lön att leva på och dessutom också tagit emot Jesus.

– Ni har älskat mig så mycket, jag kan inte med ord uttrycka hur tacksam jag är, säger Maiya.

Köp en tvål – ge värdigheten tillbaka

2011 tvingades fabriken i Nepal att stänga på grund av politiskt uppror i landet. Josephine flyttade med sin fabrik till Kolkata i Indien och här fortsätter arbetet att ge kvinnor arbete och en inkomst att leva på – långt bort från Indiens bordeller.

– Vi vill hjälpa fler, men först måste vi se till att vi kan ge dem redan anställt en skälig lön. Vi behöver helt enkelt sälja fler tvålar…!

______________________________________________

Köp tvålarna här!  
ReStore_-_GreenBlack.png

Vill du också använda din förmåga att driva företag till Guds ära? Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och börja samtalet idag!

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Sana mötte Jesus i en dröm

Skrivet av Magdalena Carlén, i Mellanöstern & Nordafrika
Sana mötte Jesus i en dröm

“Det skedde ett under! Min man hörde Guds röst”, utropade den muslimska Sana* från Syrien när hon ringde OM-medarbetaren Janine*. Följande torsdag mötte Janine och en vän Sana så att hon kunde berätta hela historien för dem.

Mötet med JesusSanas man Delavan* hade stigit upp tidigt för att gå till arbetet en dag. När han hade druckit sitt arabiska morgonkaffe, lutade han sig tillbaka mot väggen och blundade. Han var född muslim men sökte Sanningen. I samma ögonblick han blundade den morgonen såg han ett skinande ljus komma in genom fönstret och han kände hur det träffade ansiktet. Han knäppte genast händerna... Läs mer »