Påskresor på gång

Skriven av Lydia Lundqvist, i Sverige

Ryttargårdskyrkan åker på teamresa över påsk

Moldavien, England, Turkiet, Irland, Egypten, Frankrike och Jordanien – listan över de länder som Ryttargårdskyrkan organiserat teamresor till börjar bli lång. I år blir det sjunde året i rad som två grupper med ett tiotal tonåringar och ledare reser iväg under påsklovsveckan.

Följ deras resa på vår reseblogg!

Årets resor går till Serbien och Turkiet och förberedelserna har varit igång sen i höstas då länderna bestämdes och anmälningarna började rulla in. Resornas ledord är att betjäna människor och i allt ära Gud och deltagarna är taggade! Men det handlar om så mycket mer än bara en vecka i ett annat land.

Genomtänkt upplägg

Varje år arrangeras två resor: den ena till ett europeiskt land och den andra till ett land utanför Europa. Som deltagare får man följa med från det att man börjat gymnasiet och första resan går till Europa och ett land där kulturen inte är helt olik Sveriges. Året därpå är tanken att man har med sig erfarenheter från en tidigare resa och att man då åker till ett land där kulturen skiljer sig mer från den svenska. På så vis blir stegen ut i världen inte så stora och deltagarna erbjuds dessutom två olika kulturer och delar av världen för att också upptäcka vilken längtan Gud lagt ned i dem.

Pepp och förberedelse

Under våren samlas alla deltagare vid fyra tillfällen för att ge grupperna möjlighet att lära känna varandra och det land de ska besöka. Varje träff inleds med tillbedjan i bön och lovsång, och de påminns om resornas ledord. Tillsammans lär de sig om landets kultur och några användbara ord och fraser på det språk som talas i landet.

Förberedelseträffarna är också ett tillfälle för deltagarna att dela med sig av de förväntningar som de har på resan och de får ett flertal praktiska uppgifter som de uppmuntras till att göra. Under våren läser de till exempel 1 Korinthierbrevet och alla deltagare har blivit tilldelade en särskild del av brevet som de ska reflektera kring och förbereda ett mindre bibelstudium utifrån. Det ska de sedan hålla inför gruppen på resan.

Syfte: skapa goda vanor

En annan uppgift som deltagarna har är att skriva ner sitt vittnesbörd, det vill säga någonting som Gud har gjort i deras liv. De får sedan tillfälle att dela sina vittnesbörd med varandra och översätta det till engelska, för att vara förberedda på att förhoppningsvis få dela det med någon de möter på resan. Deltagarna uppmuntras också att varje dag fram till resan och under resan lyssna in Gud under minst två minuter. Dessa praktiska uppgifter är avsedda för att deltagarna ska öva sig i att söka Guds vilja, reflektera över vad Han har gjort i deras liv och växa i sin relation med Honom.

Tidigare deltagare berättar

Två av förra årets deltagare är Jonathan Segerberg, 23, som ledde gruppen till Moldavien och Sara Åblad, 17, som åkte till Egypten. Både Jonathan och Sara har varit med på tidigare påskresor och ser positivt på de förberedelser som görs inför resorna.

– Jag blir inspirerad av att läsa 1 Korinthierbrevet. Paulus åkte ju själv till olika platser där han inte var helt bekväm eller visste vad som väntade, säger Jonathan.

Sara berättar att hon efter den första träffen kände sig mer peppad och menar att förberedelserna är bra eftersom det för henne blir en påminnelse om att hon ska åka, då det i vardagen lätt kommer annat som tar fokus.

– När jag var yngre drömde jag om att bli missionär så för mig blir resorna också en möjlighet att få prova på det, säger Sara. Jag längtar efter att få se delar av Guds storhet som andra pratar om, men som jag själv inte upplevt än.

Jonathan åkte tillbaka till Moldavien där han för sex år sedan var på sin första påskresa.

– Jag ser fram emot att åka som ledare den här gången, och jag hoppas få uppleva vad Gud gör på andra platser. Jag vill vara med och sprida Hans rike, men också själv få växa i min personliga relation med Gud.

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Sana mötte Jesus i en dröm

Skrivet av Magdalena Carlén, i Mellanöstern & Nordafrika
Sana mötte Jesus i en dröm

“Det skedde ett under! Min man hörde Guds röst”, utropade den muslimska Sana* från Syrien när hon ringde OM-medarbetaren Janine*. Följande torsdag mötte Janine och en vän Sana så att hon kunde berätta hela historien för dem.

Mötet med JesusSanas man Delavan* hade stigit upp tidigt för att gå till arbetet en dag. När han hade druckit sitt arabiska morgonkaffe, lutade han sig tillbaka mot väggen och blundade. Han var född muslim men sökte Sanningen. I samma ögonblick han blundade den morgonen såg han ett skinande ljus komma in genom fönstret och han kände hur det träffade ansiktet. Han knäppte genast händerna... Läs mer »