Rörmokare på de sju haven

Skriven av Magdalena Carlén, i Logos Hope

Anders_Lindh_rörmokare_2.jpg

Anders Lindh (23 år, Tranås) har tillbringat nästan 2,5 år ombord Logos Hope. Efter drygt ett år hemma i Sverige reser han nu för andra gången tillbaka som projektarbetare.

­– Jag kommer arbeta som rörmokare och hjälpa till med underhållsarbetet av fartyget men också lära upp nya rörmokare. Det känns roligt att komma tillbaka igen!

Projektarbetare är yrkeskunnig personal som arbetar ombord Logos Hope under en begränsad period. När Anders mönstrade på fartyget första gången kom han direkt från gymnasiet och hade ingen tidigare erfarenhet av rörmokeri. Han blev placerad i maskinrummet och lärde sig där den praktiska delen av rörmokaryrket. Nu reser han tillbaka en månad som projektarbetare och med sig har han erfarenheten som rörmokare ombord.

– Det är en övergångsperiod nu eftersom det nya intaget av volontärer sker i augusti och därför behövs erfaren personal. Jag åker dit som rörmokare, men vet också att en rörmokare ombord är inte bara rörmokare – man måste vara beredd på att göra lite allt möjligt!

”Fler svenskar ombord!”

När Anders mönstrar på den här omgången ligger Logos Hope i Sydafrika och seglar snart vidare mot Namibia. Han ser fram emot tiden ombord och skulle gärna se fler svenskar som projektarbetare.

– Du behövs! Det är det ingen fråga om. Den erfarenhet du har kommer att komma till användning, men du kommer också få utmanas och få helt andra arbetsuppgifter än du kanske trott att du skulle få. Var öppen att inte bara jobba praktiskt när du kommer för att arbeta, utan ta också chansen att ge vidare andligt, både i ord och handling.

Sökes: elektriker

Det finns alltid behov av utbildad ombord Logos Hope. Just nu har man ett extra stort behov av elektriker och rörmokare.

– Det är så värdefullt att Anders åker till Logos Hope som projektarbetare. Vårt och fartygets uppdrag skulle inte kunna utföras utan folk som honom som ger av sin tid och erfarenhet, säger Martin Ström, missionsledare för OM Sverige.

Är du eller någon du känner elektriker eller rörmokare? Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information!
Vill du mönstra på Logos Hope för 3 mån, 1-2 år eller längre? Kolla in mer info här!

Logos Hope seglar igen!

Skriven av Magdalena Carlén, i Logos Hope

Logos Hope seglar igen

Singapore: De senaste 6 månaderna har Logos Hope legat i torrdocka för att byta ut fartygets generatorer. Nu är projektet avslutat och Logos Hope—känt som världens största flytande bokhandel, är redo att segla igen för att komma med kunskap, hjälp och hopp.

”Vi har upplevt Guds välsignelse i finanser, planering och genomförande av detta viktiga projekt”, säger OM Ships VD Peter Nicoll (Sydafrika). ”Detta ger oss en effektivare och tillförlitligare plattform för den tjänst Gud har kallat oss till för kommande år.”

De tre viktigaste aspekterna av projektet har varit att ersätta två av fartygets generatorer och huvudkopplingstavlan för att kunna klara den ökande elektriska belastningen samt att installera ett värmeåtervinningssystem så att den tidigare bortslösade värmeenergin från avgaserna kan användas för uppvärmning av bränsle och olja.

Ombord tjänar fyra svenskar och under tiden som projektet ägde rum, sändes omkring 70 team med 250 besättningsmedlemmar ut över hela världen för att dela sitt budskap av hopp i Jesus och för att visa många på Guds kärlek.

Svenskar ombord
Anders Lindh, 21 år Tranås, var en av 25 besättningsmän som stannade kvar ombord för att hjälpa till med upprustningen. Han jobbar som rörmokare och var ansvarig för att byta ut färskvattenledningarna ombord. Nu avslutar han 2,5 år ombord:

”Jag hade ingen tidigare erfarenhet av rörmokeri, men jag har lärt mig ett nytt yrke ombord!”

Nu seglar Logos Hope vidare till hamnar i Sydostasien och senare Afrika.

Vill du också gå ombord?
Läs mer och ansök här

Anders Lindh, Logos Hope

Anders Lindh tillsammans med en liten flicka. 

Daniels väg från värsting till volontär

Skriven av Magdalena Carlén, i Logos Hope

Daniel Heidari maskinrum

Läs vad Jönköpings-Posten skriver om vårt senaste svenska tillskott ombord Logos Hope:

Jönköpingskillen Daniel Heidari har börjat ett nytt liv. Han har bytt tiden med droger och kriminalitet mot en tillvaro som volontär på det kristna fartyget Logos Hope. 

Profilen: Daniel Heidari

Aktuell: Har nyligen mönstrat på som volontär på det kristna fartyget Logos Hope i Asien. De befinner sig just nu i Japan.
Ålder: 23 år.
Familj: Mamma, pappa och tre systrar i Jönköping.
Bakgrund: Uppvuxen i Jönköping, men bor just nu ombord på fartyget i Asien.

Via en skrapig telefonlinje ombord Logos Hope i en hamn i Japan berättar Daniel Heidari sin historia.

Han växte upp i Jönköping, med mamma från Sverige, pappa från Iran och tre systrar. En lugn och trygg familjemiljö med koppling till två kulturer. Familjen är kristen och även Daniel var med i kyrkan. Han både konfirmerades och döptes.

Men någonstans i tonåren hamnade han snett. Han fick nya kompisar som fick honom att känna sig som en av dem.

– Jag började leva ett dubbelliv. Ett liv hemma och ett helt annat ute med kompisarna, berättar han.

Gänget började med droger och småkriminalitet. Till en början rökte de mest hasch. Sen blev det tabletter och allt tyngre droger som opium och morfin. För att finansiera sitt missbruk började Daniel sälja droger.

– Så här efteråt inser jag hur snabbt utför det gick för mig. Det kunde jag inte se då, säger Daniel.

Kriminaliteten han och gänget var involverade i blev allt tyngre. I mars 2012 greps Daniel för misshandel. Två månader i häktet följde och en hotande fängelsedom hängde över honom. Allt detta har han nu lämnat bakom sig och börjat ett helt nytt liv. För en natt där i häktet vände han sig till sin barndoms Gud igen.

– Under hela den där tiden sökte jag något som kunde ge mig frid. Drogerna kunde göra det för en kort stund. Nu var jag helt tom. Men när jag vände mig till Gud där i häktet fylldes jag med frid igen, säger han.

Efter två månader blev han frikänd och utsläppt.

– Plötsligt fick jag en ny chans och då bestämde jag mig för att börja ett nytt liv.

Daniel flyttade till Göteborg och fick rehabilitering från sitt missbruk. Saker och ting föll på plats och han började få ordning på sitt liv igen. Han fick både jobb, lägenhet och nya vänner. Nu bestämde han sig för att försöka göra något gott, som en slags kompensation för de år då han levt i missbruk och kriminalitet.

– Jag bestämde mig för att ge några år helt i tjänst för Gud, säger han.

Daniel fick kontakt med missionsorganisationen OM, som har sitt svenska huvudkontor på Råslätt. De hjälpte honom få en volontärtjänst ombord på det kristna fartyget Logos Hope. OM:s olika skepp har seglat till olika hamnar runtom i världen under 40 år. De har förmedlat litteratur, bistånd och evangelium till människor. Fartyget Logos Hope, där Daniel nyligen har mönstrat på, befinner sig just nu i Asien.

För Daniel spelade det ingen roll vilken uppgift han skulle få ombord. Han blev placerad i maskinrummet och där har han redan fått lära sig massor om jobbet som maskinist.

– Jag älskar att göra det här. Eftersom jag är en praktisk person passar det mig bra att få jobba med praktiska arbetsuppgifter, säger han.

Den nya chans han fått i livet vill han använda sig av. Det närmaste året eller kanske åren räknar han med att arbeta ombord på fartyget. Längre än så sträcker sig inte hans planer just nu. Men någonstans drömmer han om att kunna jobba med behandling av drogberoende som vill bli fria från sitt missbruk.

– Jag förstår andra som håller på med droger och vet vad de går igenom. Jag har vänner som har gått bort på grund av sitt drogmissbruk, säger han.

Han ser det som sitt ansvar att berätta sin historia och peka på att det går att bli fri.

– Tänk om mina erfarenheter och allt det jag har gått igenom kan användas till något positivt. Det är det här som är den rätta Daniel.

Text: Carolina Carpvik
Jönköpings-Posten

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Sana mötte Jesus i en dröm

Skrivet av Magdalena Carlén, i Mellanöstern & Nordafrika
Sana mötte Jesus i en dröm

“Det skedde ett under! Min man hörde Guds röst”, utropade den muslimska Sana* från Syrien när hon ringde OM-medarbetaren Janine*. Följande torsdag mötte Janine och en vän Sana så att hon kunde berätta hela historien för dem.

Mötet med JesusSanas man Delavan* hade stigit upp tidigt för att gå till arbetet en dag. När han hade druckit sitt arabiska morgonkaffe, lutade han sig tillbaka mot väggen och blundade. Han var född muslim men sökte Sanningen. I samma ögonblick han blundade den morgonen såg han ett skinande ljus komma in genom fönstret och han kände hur det träffade ansiktet. Han knäppte genast händerna... Läs mer »