Nya uttryck genom musiken

, i Logos Hope

hopd17009

Namn: Anders Lind
Kommer från: Tranås, Sverige
Född: januari 1993
Kom till Logos Hope: september 2012
Tidigare sysselsättning: student
Nuvarande arbete ombord: rörmokare


En trumpetspelande clown intar scenen – i rollen: Anders Lind från Tranås. Som musiker älskar Anders att interagera med barnen genom att väcka deras fantasi genom clowning och trumpeten. ”Det är närmare barnens verklighet eftersom de kan skapa vilken värld som helst!” 21-åringen som ofta bär ett fridfullt leende har ett lite seriösare arbete under dagarna, han tar hand om rörmokeriet ombord på Logos Hope vilket innebär långa arbetspass med många trasiga toaletter. Det kräver förstås också en del humor, tillsammans med en annan rörmokare som också är clown har han mycket kul på jobbet.

Men innan Anders kom till Logos Hope från småländska Tranås gick han igenom vad han beskriver som ett sammanbrott. Musik har tagit upp hela hans liv. Efter att ha spelat varje dag i ett nytt band: reggae, ungdomsorkestern, frälsningsarmén och andra grupper har han ägnat den mesta tiden på scen. ”Trumpeten hade blivit min idol. Jag orkade inte stå på scen mer”, minns Anders. Denna mörka period pågick i ett år under vilket Anders började ta sin tro på större allvar. Han började läsa Bibeln och sökte målmedvetet mer tid med Gud, hans tro växte. ”Gud hade tid att tala med mig när det inte längre fanns någon musik som störde. Genom sin nya inställning fick Gud komma först och musiken blev ett verktyg för Hans syften.”

Anders fick först höra om Logos Hope när teamet från OM Sverige kom till hans ungdomsgrupp. Fram till dess hade hela hans fokus varit musik. ”Det var under denna tid som jag sökte Gud mer. Jag har alltid tänkt att jag vill ägna mig åt musik, men plötsligt var jag inte säker längre.” Beredd att lämna musiken bakom bestämde Ander sig för att åka till fartyget i två år.

Han började i maskinrummet som tillsynsvakt. Han brottades mycket med att göra saker perfekt. ”Jag lärde mig att verkligen lita på Gud och inte så mycket på mig själv”, sade Anders. Efter nio månader började Anders som rörmokare utan tidigare erfarenhet. ”Det var en utmaning att ha tålamod med mig själv under träningen, men handlade även om att förlita sig på Gud.” Anders är imponerad av fartygets maskinbefäl som är tålmodiga med besättningen som kommer helt oerfaren och måste bli tränad i hur man hanterar maskineriet.

hopd17520Anders skulle berätta för vemsomhelst som vill åkta till Logos Hope att vara beredd på att ta initiativ och ansvar, precis som han fick lära sig. Han förväntade sig inte att ägna så mycket tid med arbete ombord, men medger att det finns ministrymöjligheter som väntar på att du ska gripa dem. ”Jag förväntade mig att det skulle vara svårare att bo med så många nationaliteter, men jag insåg att människor de samma överallt och att det faktiskt inte har blivit så många kulturkrockar. Det var positivt!” Anders är en av nio svenskar, en liten men stark grupp som träffas för att äta middag vid speciella tillfällen. Hans närmsta vänner ombord kommer från Sverige, Frankrike och Papa Nya Guinea.

Den bästa upplevelsen var januari 2013 under förberedelsen för en välkomstfest för de nya besättningsmedlemmarna. Anders trumpet var skadad och han kunde inte spela. ”Vi bad faktiskt att Gud skulle hela trumpeten eftersom den var del av programmet”, sade Anders. När han sedan öppnade ögonen hade hans nya hyttkompis från Frankrike kommit med en kornett. ”Den hade samma munstycke som min trumpet, det kändes overkligt.”

Inför framtiden vill han göra en gesällutbildning för rörmokare med de kunskaper han lärt sig ombord och sedan söka sig till musiken. Det bästa minnet är en lektion han lärt barnen i en söndagsskola i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. ”Jag spelade trumpet och pratade om hur jag hade glömt att det var min gåva och att denna gåva hade blivit större än Han som gett den till mig. Jag uppmuntrade dem att använda sina gåvor för andra”. Be för Anders medan han använder sina musikaliska gåvor för att ära Gud och tjäna andra.

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Sana mötte Jesus i en dröm

Skrivet av Magdalena Carlén, i Mellanöstern & Nordafrika
Sana mötte Jesus i en dröm

“Det skedde ett under! Min man hörde Guds röst”, utropade den muslimska Sana* från Syrien när hon ringde OM-medarbetaren Janine*. Följande torsdag mötte Janine och en vän Sana så att hon kunde berätta hela historien för dem.

Mötet med JesusSanas man Delavan* hade stigit upp tidigt för att gå till arbetet en dag. När han hade druckit sitt arabiska morgonkaffe, lutade han sig tillbaka mot väggen och blundade. Han var född muslim men sökte Sanningen. I samma ögonblick han blundade den morgonen såg han ett skinande ljus komma in genom fönstret och han kände hur det träffade ansiktet. Han knäppte genast händerna... Läs mer »