Väckelse bland iranier – i Serbien

Volker Sachse, ledare för OM Balkan, gråter inte så lätt, men under de senaste tre-fyra åren har han många gånger rörts till tårar av den stora våg av flyktingar som vällt in i Serbien.

Sedan flyktingkrisen 2015 har OM, under Volkers ledning, haft en betydande humanitär roll i ett av de statsägda flyktinglägren i Serbien. Det här är berättelsen om väckelsen bland iranier – i Serbien.

Idag gråter Volker glädjetårar när han beskriver hur många flyktingar från Iran vänder sig till Jesus under vad som verkar vara en världsvid beröring av Gud bland iranier. 

– Det är ett privilegium att se Gud beröra så många iranier i Serbien, inte minst i det läger där OM arbetar, berättar Volker. 

Han tänker ofta på OM:s vision om att se levande gemenskaper av efterföljare till Jesus bland de minst nådda, och konstaterar:

– Det är precis det jag ser hända bland iranier i Serbien! Jag ser händelser och omvändelser som skulle kunna vara tagna direkt ur historien från kyrkans första århundrande. 

DÖMD FÖR MORD – ANVÄND AV GUD

Volker berättar om Ali, en iranier boendes i Bulgarien som spelat en viktig roll i Guds verk på Balkan. Ali är en ärrad man i 50-årsåldern. Som ung kämpade han i kriget mellan Iran och Irak och levde efter kriget ett våldsamt liv i droger och kriminalitet på Teherans gator. När den islamska revolutionen bröt ut flydde Ali till Bulgarien och blev snart knarklangare i den undre världen. Han dömdes för mord och åkte i fängelse. Där blev han frälst genom en bulgarisk fängelsepastor och började genast predika för sina medfångar, och fick se flera av dem frälsta.

Ali släpptes ut ur fängelset 2015, ungefär samtidigt som en ny våg av flyktingar från Mellanöstern kom till Bulgarien via Turkiet – den nya rutten efter att flera landsgränser stängts. Ali började predika evangeliet för varje iranier han mötte. Många tog emot Jesus och lät sig till och med döpas på sin flykt västerut innan de illegalt tog sig över gränsen till Serbien.

En av de iranier som Ali kom i kontakt med var Farzad*. Han tog emot Jesus 2016 och Ali gav honom hans första bibel när han döptes av en bulgarisk pastor. 

– Farzad har fått en avgörande roll i hela den här berättelsen, säger Volker. 

Han hade varit en konstnär och fotograf i Teheran, Iran och som frånskild småbarnspappa hade han tagit med sig sin son på flykten till Bulgarien. Precis som många andra hoppades Farzad att komma till Tyskland, men han fann sig själv fast i ett serbiskt flyktingläger när gränsen till Kroatien stängdes. Det råkade vara lägret nära Sid, lägret där OM erbjuder tvätthjälp och ett tält att samlas i för att umgås och få en varm kopp te.

VÄGLEDD I EN DRÖM

Volker har lärt känna Farzad väl under de senaste två åren och har sett hur Gud använt honom för att dela Hans kärlek med andra iranier i Serbien.

När Farzad kom till lägret i Sid hösten 2016, vittnade han för en handfull iranier i lägret, men var väldigt försiktig med hur han gjorde det. Vid den tiden fanns flertalet radikala muslimer  i lägret vilket gjorde att de iranska troende inte vågade bekänna sin tro öppet, eller mötas för att be eller läsa Bibeln tillsammans. 

Under det senaste året har många av de mest strikta muslimerna flyttat till andra läger i Serbien och många nya iranska flyktingar har tagit deras plats. Trots att de kommer från en muslimsk teokrati insåg Farzad snart att många av dem var förvånansvärt liberala i sitt synsätt. Även om atmosfären gentemot kristna nu var mycket öppnare i lägret, hade Farzad svårt att släppa tanken på att ta sig vidare till Västeuropa: skulle ha trots allt försöka ta sig över gränsen till Kroatien på något sätt? Han visste att nästan alla sådana försök misslyckades, men många ville ändå försöka ”The Game” som det kallades. Till och med arbetare från de serbiska myndigheterna som jobbade i lägret började fråga Farzad varför han inte hade försökt ta sig över gränsen än.

Så en natt hösten 2017 hade Farzad en dröm. Morgonen efter skickade han ett sms till Volker. Volker minns meddelandet tydligt:

– I drömmen såg Farzad en motorväg med en massa människor som var på väg mot någonstans vackert. Han ville också gå med dem, men hans egna fötter var som fastvuxna i marken. När han vaknade förstod han att det var en dröm från Gud, och att Gud bad honom att stanna där han var. 

NY VÄNDNING

Insikten att Farzad befann sig precis där Gud ville ha honom, gjorde att han blev frimodigare i sitt vittnande och sin lärjungaträning – både på sitt modersmål farsi och på engelska. Han uppmuntrade alla troende oberoende av nationalitet att samlas för att be tillsammans och han använde sociala medier för att bygga upp ett nätverk av kristna iranier över hela världen.

I december 2017 meddelade plötsligt de serbiska myndigheterna att de skulle flytta Farzad och hans son tillsammans med två andra ensamstående föräldrar till ett läger 160 km därifrån, nära den rumänska gränsen. Volker minns vad som hände efter flytten:

– Det gav samma effekt som när apostlarna skingrades i Apostlagärningarna. Farzad fortsätter att vittna för människor var han än kommer, inte minst för iranier. 

Volker skrattar och konstaterar:
– Alla känner honom!

BEHOV AV LÄRLJUNGATRÄNING

I Farzads nätverk finns Ramin*, en tyskfödd iranier som nu är pastor för en persisktalande församling i Tyskland. Ramin tog kontakt med Farzad och blev snart en av volontärerna som ser till att tältet OM erbjuder som uppehållsställe i lägret fungerar. I augusti 2018 ledde Ramin bibelstudier och bönemöten för iranska troende i tältet under fem dagar, från klockan 9 på morgonen till klockan 18 på kvällen. Första dagen var det fem iranier där, och till femte dagen hade antalet växt till 20. 

– En iransk muslim kom dit bara för att förstöra samlingen, men sista dagen gav han sitt liv till Jesus, minns Volker. 

Volker berättar att det finns ett ständigt behov av att hjälpa nytroende iranier att växa. 

– Jag är väldigt glad över den intesivkurs i lärjungaskap vi håller i lägret: vi lärjungatränar åtta iranier åt gången under fem dagar, och sen upprepar vi proceduren med åtta nya.

”JAG VET ATT DET ÄR SANT”

I augusti reste Farzad flera timmar med buss för att få träffa Volker. Han berättade då att när han först kom till tro visste han att Gud älskade honom men att han hade svårt att ta in att han älskade alla, också hans fiender. Volker minns hur Farzad tittade på honom och sa:

– Men nu, när jag sett OM och hur ni älskar alla människor, vet jag att det är sant. 

Farzad grät när han berättade det, minns Volker:
– …och jag grät också!

*namn ändrade

Tacka Gud för den öppenhet som finns bland iranier att ta emot evangeliet och att han låter antalet troende iranier växa i lägret i Serbien. Be för OM när de organiserar och koordinerar den intensiva lärjungakursen tillsammans med lokala församlingar: be att ekonomin faller på plats, och att de ska hitta tillräckligt med ledare. Be också för fler långtidsarbetare till OM:s arbete i Serbien.