Det röda landet

Mitt emellan Afghanistan och Indien ligger Pakistan, ett land med 227 miljoner invånare där den stora majoriteten är muslimer. Här kan det vara svårt att leva som kristen och det kan få konsekvenser om man delar evangeliet. Från Sverige når pakistanske Naveed Malik tusentals landsmän via TV och internet, och han hör om mirakler i ett land med svår förföljelse.

Pakistan är ett långsmalt land, inklämt mellan Afghanistan och Indien, med berg i norr och väster. Naveed Malik föddes uppe i bergen.

– Där är det som i Sverige; snöigt och kallt, berättar han. Det var när han lämnade bergen för att gå i skolan som han lärde sig urdu, ett av Pakistans nationalspråk. Och det var också då han träffade kristna människor, och själv valde att börja följa Jesus.

I Pakistan är de allra flesta muslimer, runt 97 procent, och det kan vara svårt att vara kristen.

– Man är fri att utöva sin tro, och gå till kyrkan, men när det gäller förföljelse finns flera problem, berättar Naveed. Man kan råka illa ut om man delar evangeliet, och det kan vara svårt att få jobb, eller att äga fastigheter. Man kan bli falskt anklagad för att till exempel kritisera islam, och kan då åka i fängelse, eller få sin egendom förstörd. Det har också blivit svårare med åren, efter vad Naveed har sett.

INTERNET – ETT VERKTYG ATT NÅ UT

Sedan åtta år bor Naveed i Sverige och arbetar med OM. Via internet kan han nå människor i Pakistan och andra länder på urdu. Varje dag lyssnar över 11 000 personer på hans bibelstudier, som han skickar ut via meddelandeappen Whats- App. Och han gör också bland annat Youtube-videor, leder live-möten, och spelar in klipp till kristna TV-kanaler.

Han riktar in en del av sin undervisning till de kristna, och förutom uppmuntran vill han se mer specialiserad träning för dem som är i ledarskap.

– En lärjunge kan inte vara förmer än sin lärare, säger han. I Pakistan kan det ibland finnas ett fokus på professionella titlar, men han vill se mer fokus på sann andlig mognad. Och han vill lära ut mer om hur man kan prata med muslimer och besvara de frågor de har.

BÖN GENOM VIDEOSAMTAL

Och Gud arbetar i Pakistan, människor lär känna Jesus. Naveed berättar om en kvinna som kom till kyrkan med många frågor, och efter lång tid av samtal och undervisning valde hon att ge sitt hjärta till Jesus Kristus.

”Och be för muslimerna, att deras andliga ögon ska öppnas.”

Naveed Malik om hur vi kan be strategiskt för Pakistan

– Vi döpte henne i Arabiska havet, berättar Naveed.

Men kvinnan upplevde motstånd från personer i sin närhet, främst från sin starkt muslimska dotter.

– Jag sa “oroa dig inte, vi ska be”, berättar Naveed, och sen gjorde de det genom videosamtal, många gånger. Och så fick Naveed möjlighet att en dag prata med kvinnans dotter.

– Hon ville inte prata om sin mamma. Istället sa hon att “sir, jag har några frågor, och jag behöver svar”. Och senare tog även hon emot Jesus som sin Herre och frälsare. Och nu leder hon möten online. Hon leder lovsång, och sjunger tillsammans med sin mamma, berättar han.

HOPP OM ATT JESUS SKA FÖRÄNDRA

När vi pratar med Naveed har han precis kommit hem från Frankrike, dit han var inbjuden för att undervisa i en pakistansk församling.

– Vi hade en hel dag med frågor och svar, och pratade om hur de kan nå muslimer där, berättar han. Och han lyfter fram att det är viktigt här, för oss också. Samtidigt som vi välkomnar personer till vårt land, kan vi använda möjligheten att på riktigt berätta om Jesus och predika evangeliet.

Naveed lyfter fram några saker man kan fokusera på om man vill vara med och be för den fortsatta spridningen av Guds rike i Pakistan.

”Pakistans historia är skriven i martyrers blod.”

– Naveed Malik

– Be mot materialism inom ledarskap. Att om någon är fattig och svag ska det inte göra någon skillnad. Be om andlig rikedom istället, säger han. Han uppmuntrar också till bön för kristna i Pakistan i allmänhet, att de ska vara salt på jorden där de är. Och om beskydd för deras egendom, familjer och kyrkor.

– Och be för muslimerna, att deras andliga ögon ska öppnas, säger Naveed.

När han tänker på Pakistan som nation, ser han ett rött land framför sig.

– Pakistans historia är skriven i martyrers blod. Med de andliga ögonen är det så det ser ut, säger Naveed. Men det finns hopp att Jesus ska kunna bryta in, och förändra saker.

– Jag vill se den gröna färgen. Det som representerar liv, avslutar han.

Text: Linnéa Strömberg

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15