Jesus förändrar allt.

Bibeln är full av människor som förändrades när de mötte Jesus. Genom honom fick blinda sin syn tillbaka och de förlamade började gå igen. Han uppväckte till och med människor från de döda.

Men Jesus underverk är inte begränsade till Bibelns sidor. Han förändrar livet för människor än idag och inbjuder vanliga människor som Nigel, Catea, Ahmet, Samuel och du och jag att vara med i hans plan för att nå nationerna.

Det finns miljarder människor som ännu inte känner till Kristus kärlek, men det kan också förändras genom Jesus. Han använder sina efterföljare runt om i världen för att beröra människors liv genom att erbjuda dem det hopp och den kärlek, glädje och frid som bara finns i honom.

Bli en del av förändringen.

Här är bara några av de sätt din gåva kan vara med och förändra liv.

Låt fler upptäcka
mer av Jesus

Ge Biblar och undervisning som hjälper nya troende att växa i sin tro.

Stöd
och träning

Hjälp lokala efterföljare till Jesus att dela de goda nyheterna om Guds kärlek i deras egna samhällen.

Möt
praktiska behov

Distribuera matpaket och möt människors praktiska behov i Jesu namn.

Stöd arbetare
i kris

Ge stöd till arbetare som möter svårigheter, förföljelse och extrema utmaningar.

Julgåva 2021

Gratis Advent-material

Adventskalender

Hämta vår adventskalender i dag och var med när vi läser berättelser som visar hur Jesus förändrar livet för vanliga människor precis som du och jag.

Varje vecka kommer vi att titta på en bibeltext och läsa berättelser om Jesus-efterföljare från hela världen. Varje dag får du en också en liten utmaning att göra. Vi tror nämligen att Jesu kärlek helt enkelt är för bra för att hålla den för oss själva!

YouTube-spellistor

Lyssna på våra YouTube-spellistor, sammanställda av Inspiro Arts Alliance och Logos Hope-teamet, med julsånger från hela världen som sätter fokus på den Jesus som förändrar allt.

Pysselsidor

Ladda ner gratis pysselsidor för barn och vuxna som du kan färglägga medan du hör på och läser om veckans berättelser.

Möt Samuel

Att tjäna mitt i lidandet

När Samuels* land i Sydasien drabbades särskilt hårt av den andra vågen av coronapandemin, började han och andra efterföljare till Jesus nå ut till människor i deras samhälle. De erbjöd förbön och ibland också praktisk hjälp genom matpaket.

”Herren välsignade det”, berättar han. ”Vi såg nya församlingar bildas. Vi har aldrig berättat de goda nyheterna för så många människor förut i vårt liv.”

När landet införde stränga utegångsförbud passade Samuel på att leda online­klasser. Efterföljare till Jesus och pastorer, även från andra länder, tränades i hur de kan dela med sig av sin tro med andra.

Trots den fortsatta risken för smitta, upplever Samuel frid över Guds plan för hans liv. ”Så länge Herren låter oss vara här, tjänar vi honom; det är en sån stor glädje att få berätta de goda nyheterna för folk”, säger han. ”Vi håller fast vid Guds löften.”

* Namn ändrat

Möt Ahmet

En makalös andlig resa

Ahmet* växte upp i en liten turkisk by. Redan från tidig ålder minns han hur han funderande över livet och hur han hade en själ som ”alltid var som en rastlös båt utan ankare”.

Flera år senare, när han bodde i Sydafrika, träffade Ahmet efterföljare till Jesus för första gången och frågade om han fick följa med till kyrkan.

Under sju år läste Ahmet Bibeln och fann sin själs ankare. Han fick en passion för att berätta för andra turkar om kärleken och friden i Jesus. Efter att ha tjänat bland den turkiska befolkningen i Frankrike, flyttade han tillbaka till sin hemprovins med ett hjärta för de 300 000 människor som bor där utan tillgång till evangeliet.

Jesus förändrade Ahmets liv, och nu är hans mål att se andra turkar också förvandlas.

* Namn ändrat

Möt Catea

Hemleverans av kärlek

En liten församling i Moldavien började nyligen leverera varma måltider till de äldre i sitt samhälle. En församlingsmedlem hjälper till att köra runt Catea som levererar mat till tio personer fem dagar i veckan.

Till en början var mottagarna skeptiska – de undrade om måltiderna verkligen var gratis och hur länge de skulle fortsätta komma. Men efter att Catea besökt dem troget varje vecka ökade deras förtroende, och relationer började växa fram.

En av Cateas besök är hos 80-årige Petru, som bor ensam. Efter ett par veckor började Catea läsa Bibeln med Petru och berätta om Guds kärlek. När hon insåg att Petru inte hade en egen Bibel, skaffade Catea en åt honom, och nu händer det att de pratar om Bibelns sanningar när hon hälsar på.

Be med oss att Petru tar emot Jesus i sitt hjärta genom att läsa Guds ord och se Cateas liv.

Möt Nigel

Han kom tillbaka till Gud

Även om Nigel från Sydafrika slutade gå till kyrkan när han var liten så fortsatte hans familj att påminna honom om att han behövde Jesus.

”De predikade inte bara evangeliet för mig, utan visade det i praktiken med sina liv. De hade glädje, frid och kärlek”, säger Nigel.

Nigel Keur från Sydafrika är en Jesu efterföljare som inspirerar till förändring. Han var med och grundade SportsLink i Sydafrika, ett idrottsfokuserat arbete för att dela evangeliet med unga idrottare. Från 2012 till 2018 ledde Nigel AIDSLink i Afrika, ett arbete som försöker ge hoppet tillbaka till människor som lever med HIV och aids, samt andra som påverkas av viruset.

Nigel är nu ansvarig för TeenStreet i Afrika, ett internationellt outreach-arbete för unga människor, och han minns sina egna ungdomsår som inte var särskilt lovande eller hoppfulla. Han växte upp i Kapstaden, Sydafrika, och uppfostrades med sina fyra syskon av en ensamstående mamma. Som en del av en kristen familj åkte han till kyrkan varje vecka, tills det började krocka med träningar och matcher. Nigel började skippa kyrkan för att spela fotboll på söndagar och lämnade kyrkan helt när han var 11 år gammal. Efter detta började hans liv att spåra ur och det tog inte lång tid innan han började med alkohol och droger. ”Jag provade allt”, berättar han.

Nigel var snabb med att inte bara ta droger, utan också sälja dem, och han blev indragen i ett gäng. Snart fann han sig själv i trubbel och arresterades, men hade turen att få ett uppskjutet straff eftersom han var en förstagångsförbrytare. Arresteringen avskräckte honom inte från den väg han var på, trots vädjanden från hans familj att ta detta som en lärdom. Nigel lyssnade inte. ”Min familj vände aldrig ryggen åt mig, trots alla problem jag förde till deras dörr”, minns han. ”De sa hela tiden: ”Det finns hopp så länge det finns andetag i dig”.”

De visade evangeliet med sina liv

Nigel arresterades igen och den här gången stod han inför en fängelsetid på fem år. Myndigheterna förlorade dock hans dokument, vilket gjorde att han kunde hoppa över fängelsetiden. Det var runt denna tidpunkt som Nigel började att söka och ställa en massa frågor. Nigels mor och andra familjemedlemmar påminde honom om att ”du behöver Jesus”. ”De predikade inte bara evangeliet för mig, utan de visade det för mig med sina liv. De hade frid, glädje och kärlek”, berättar Nigel.

Trots att han hade pengar och hade råd med många nöjen och bekvämligheter så fortsatte känslor av otillräcklighet att svämma över honom. ”Något saknades i mitt liv. Jag började känna mig tom”, förklarar han. ”Jag kände till Gud genom min familj men inte för en sekund övervägde jag att det var Gud som jag behövde för att fylla tomheten.”

En dag ville Nigel ha någon att prata med om vad han kände och bestämde sig för att besöka sin bror som är pastor. När han kom fram upptäckte han att hans bror inte var hemma och han stormade ut igen. Senare samma dag åkte Nigel tillbaka till sin brors hem av en annan anledning. Fast besluten om att inte säga något, hörde Nigel en väldigt verklig röst som uppmanade honom att ”det är nu eller aldrig”, när han var på väg att gå. Nigel vände sig om och utgöt sitt hjärta för sin bror som ledde honom till Herren, där och då.

”Jag vet att allas livsresor är olika men efter mer än 10 år av tung droganvändning, så var det borta bara sådär”, förklarar Nigel. ”Inga begär, abstinenssymtom eller rehab. Gud befriade mig från droger direkt.” Det är ett mirakel. Och från och med det ögonblicket var Nigel en förändrad man.

Att bryta det dåliga mönstret

När Nigel växte i tron och blev aktiv i kyrkan gick han tillbaka i sina egna spår till idrottsfälten, där han hade lämnat avtryck som fotbollsspelare. Den här gången gick han dit som tränare, ivrig att dela Jesu kärlek med idrottarna. Nigel började använda sin andra chans i livet till att lyfta upp ungdomarna. ”Barn på gatan behöver en far. Jag växte upp utan en och vet exakt hur de känner”, förklarar han. Det är ur detta arbete som Nigel var med och grundade SportsLink i Sydafrika, en rörelse med tränare, idrottare och sportentusiaster som brinner för att se förändringar ske i människors liv genom idrott. Han gick från idrottsplanen till AIDSLink med en vision om att se hoppet återställt i individer och samhällen drabbade och infekterade med HIV och aids.

Nigel vill gärna hjälpa ungdomar att bryta dåliga mönster som får dem att hamna i farliga situationer, som i sin tur leder dem till att göra dåliga val. ”Jag tänker alltid på den stora bilden i allt jag gör. Jag frågar alltid: var kommer det här ifrån och hur kan vi stoppa det?”, säger Nigel. Han arbetar nu med TeenStreet, ett internationellt outreach-arbete för unga människor. ”Nästan 60 % av Afrikas befolkning är under 25 år. Jag tror att TeenStreet kan spela en viktig roll för att hjälpa den unga generationen att tänka annorlunda kring vilka de är och deras del i att påverka världen till Guds ära”, säger Nigel. Hans vision är att se flera TeenStreet-events i Afrika så att fler unga människor får lärjungaträning, och genom mentorskap blir stöttade i att leva ut sin tro i sitt dagliga liv.

”Vi vill att TeenStreet ska nå så långt som möjligt i Afrika oavsett om det är genom TeenStreet-program, outreach eller genom att tillgodose olika behov. En annan dröm är att se TeenStreet nå över gränser och låta tonåringar från olika delar av Afrika interagera med varandra”, berättar han. Under Nigels ledning lanserades TeenStreet i Zimbabwe 2019 och i Zambia 2021. Det finns planer för ett annat event vid Tanganyika-sjön samt för TeenStreet att återlanseras i Sydafrika. “Våra försök hindrades av COVID-19-restriktioner”, säger Nigel. “Trots detta kunde vi fortfarande göra ett andra TeenStreet i Zimbabwe, delvis online och delvis på plats.”

En unik sak med TeenStreet är att man involverar ungdomar som själva varit med på TeenStreet i planeringen för kommande projekt. Steg för steg hjälper Nigel och hans team på TeenStreet ungdomarna att bryta dåliga mönster, och istället leva ut Jesu kärlek.

”I Ordet var liv, och livet var människornas ljus.”

Joh 1:4 (B2000)
OM Sverige  |  omsverige@om.org

Gratis adventskalender

Skriv in din e-postadress så skickar vi årets adventskalender till dig som PDF utan kostnad.

MailChimp
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.