Logos Hope

En 400 man stor besättning från 40 olika länder. 7000 olika titlar av böcker i en halv miljon exemplar. 9 däck. Miljoner liv berörda över hela världen under 50 år genom 4 olika fartyg. Detta är OM Ships Ministry och Logos Hope.

Visionen

Visionen är att förmedla kunskap, hjälp och hopp.

 • Kunskap genom litteratur i den stora bokhandeln ombord.
 • Hjälp genom att ta del av och stötta olika biståndsprojekt.
 • Hopp genom att dela vår tro och utrusta lokala församlingar i hamnarna vi besöker.

Logos Hope togs i bruk 2009 och har sedan dess besökt alla kontinenter. Fartyget har ett helt däck som är tillägnat besökare med bokhandel, internationellt café och en interaktiv presentation av evangeliet. Det finns också två stora och fler mindre lokaler för olika events som äger rum dagligen, bland annat i den mäktiga Hope Theatre.

För dig som vill till Logos Hope finns tre olika möjligheter:

1-2 år

Ta chansen att få växa som människa och som kristen under 1 eller 2 intensiva år ombord Logos Hope. Låt Gud forma dig och använda dig på ett sätt som du aldrig trodde var möjligt!

Bästa möjligheten för dig att få en djupgående upplevelse av Logos Hope är att åka på 1 till 2 år. Ett år på Logos Hope går i hyperfart och du hinner uppleva många länder och få erfarenheter och bygga relationer som du har nytta av resten av livet. Du blir också tränad för ett yrke, får chansen att växa med en uppgift och kan i vissa fall få yrkescertifiering på dina kunskaper. Siktar du på två år får du ofta större ansvar för en uppgift eller fungerar som ledare.

Logos Hope är också en grogrund för ditt andliga liv. Du får leva i nära gemenskap med andra troende och goda förebilder, dela livet och utmaningar, samt utmanas utanför dina egna bekväma ramar. Ombord sker dagliga andakter, det finns smågrupper och speciella kurser.

Startpunkt: Januari och augusti varje år

Längd: 1-2 år

Vem: Du som är över 18 år (även par och familjer är välkomna, men platserna är mer begränsade)

Sista ansökningsdag: 30 april (för utresa i augusti) eller 31 oktober (för utresa i januari)

Alla som reser ut med OM ansvarar själva för sina omkostnader. De flesta söker ekonomiskt understöd från vänner, familj och församling. Hör gärna av dig till oss om frågor kring budget, råd och tips!

STEP 2-3 månader

STEP (Short Term Exposure Programme) är en unik möjlighet för dig att tjäna ombord OM:s fartyg under en begränsad tid.

Som deltagare får du:

 • Besöka mellan 3-5 hamnar, vanligtvis i olika länder
 • Delta i en blandning av olika ministry events
 • Vara en del av gemenskapen och uppleva kulturen ombord
 • Arbeta med praktiskt arbete sida vid sida med erfarna besättningsmän
 • Träning och undervisning tillsammans med din STEP-grupp

Skeppets STEP-koordinatorer planerar din tid ombord så att du får ut så mycket som möjligt av erfarenheten. De ser också till att alla STEP-deltagare trivs och mår bra ombord. 

Under STEP kommer du att bo och arbeta sida vid sida med människor av olika nationaliteter, vilket ger dig en god kunskap om vad som krävs för att arbeta som en missionär i ett mångkulturellt sammanhang. Detta är både en stor utmaning och en stor rikedom. Dagarna kommer att vara fyllda med praktiskt arbete i någon av skeppets olika avdelningar. Arbetstiden är normalt 40 timmar i veckan (8 timmar per dag).

Beroende på var fartyget befinner sig kan du som STEP-deltagare få åka med en grupp på en övernattning där man bor och arbetar med en lokal församling i 2-3 dagar.

Många som har deltagit i STEP vittnar om hur de blivit påverkade och hur Gud har arbetat i och genom dem.

Livet ombord har högt tempo och kan vara intensivt. Det är viktigt att du kommer med en tjänares attityd, med en vilja att lära och vara flexibel. Välkommen ombord!

Tidpunkt: Se schema

Längd: 2-3 månader

Vem: Du som är över 18 år

Alla som reser ut med OM ansvarar själva för sina omkostnader. De flesta söker ekonomiskt understöd från vänner, familj och församling. Hör gärna av dig till oss om frågor kring budget, råd och tips!

Yrkesarbetare

Logos Hope behöver särskilt utbildad personal för att kunna genomföra specifika projekt. Är du en av dem?

Eftersom Logos Hope opererar under internationella sjöfartslagar finns det ofta behov av dig som är certifierad:

 • Kadett
 • Styrman (klass III eller högre)
 • Fartygsmaskinist

Andra särskilt eftertraktade positioner som kräver yrkesskicklighet är:

 • Elektriker
 • Mekaniker
 • Rörmokare
 • Svetsare
 • Snickare
 • IT-tekniker
 • AV-tekniker
 • Kock
 • Skollärare (brittisk läroplan)

Det behövs ibland också läkare, tandläkare och sköterskor. Förutom i fartygets egen klinik så förekommer också hamnar där fokus läggs på hjälparbete av olika slag. Bland annat upprättas provisoriska tandläkarkliniker och vårdcentraler.

Tidpunkt: Varierande

Längd: Enligt överenskommelse

Vem: Yrkeskunniga personer över 18 år

Alla som reser ut med OM ansvarar själva för sina omkostnader. De flesta söker ekonomiskt understöd från vänner, familj och församling. Hör gärna av dig till oss om frågor kring budget, råd och tips!

Livet ombord: Arbetsuppgifter

Ombord arbetar alla i besättningen i olika avdelningar. Alla har bestämda uppgifter och du får oftast chansen att byta minst en gång under din tid ombord. Uppgifterna kan delas upp i två huvudgrupper: Det praktiska arbetet och ministry.

Praktiskt arbete

Det praktiska arbetet består av allt som krävs för att hålla fartyget igång. Här ingår Hotel Services, Catering, Däck och Maskin.

Hotel Services – håller invändigt rent ombord och tvättar dina kläder (men din hytt får du städa själv). De tar också hand om gäster på bästa vis i likhet med ett hotell.

Catering – hanterar allt som har med mat att göra. Det handlar om att bespisa den hungriga besättningen med frukost och två större mål dagligen, ta hand om disken och baka färskt bröd. Arbetet går även in i fartygets ministry genom att catera för events och sköta caféet på Experience-deck.

Däck – håller ordning på det utvändiga och jobbar ihärdigt med att bekämpa rost, måla, lasta, kasta loss och förtöja. De står också för säkerheten ombord genom att serva brandutrustning, livräddningsutrustning och hålla vakt på kajen och på kommandobryggan.

Maskinrummet – sätter inte bara på motorerna när kapten ringer. De ser till att du har ström, att toaletten spolar och fixar allt det där andra som du tar för givet.

MINISTRY

Ministry består av allt som syftar till att förverkliga visionen. Där ingår jobb i Experience deck och i boklagret. Där finns också Onboard och Onshore EventsAudio/Visual, Administration och IT, samt en rad andra specialinriktade avdelningar.

’Experience deck’ eller ’däck 4’ är platsen där besökarna välkomnas till bokhandeln och sedan vidare till en interaktiv presentation av evangeliet. Därifrån får de chans att sitta ner i det Internationella caféet. Här arbetar två team i skift för att ge besökarna den bästa möjliga upplevelsen.

Book Hold, boklagret, består av hundratusentals böcker som väntar på att hamna i hyllorna ovanför. Här arbetar ett team av morgonpigga och slittåliga kämpar med att prismärka, sortera och flytta böckerna till rätt plats.

Följande är exempel på avdelningar för personer som varit ombord ett halvår eller mer:

Onboard Events organiserar olika evenemang som hålls ombord. Varje dag kommer grupper ombord, ofta skolklasser som får vara med om teaterföreställningar. Det kan också vara möten för lokala församlingsledare, konserter och mycket annat.

Onshore Events samlar ihop teamen som ska ut på uppdrag, briefar dem och ser till att de kommer iväg och tillbaka hem.

Line-up – hela besättningen finns inte ombord. Innan fartyget lägger till i en hamn kommer ett team dit för att förbereda besöket med tillstånd, marknadsföring, rekrytering av volontärer och kontakt med lokala kyrkor och organisationer.

Livet ombord: En vanlig vecka
på Logos Hope

Precis som hemma består en vecka inte helt överraskande av sju dagar. Du arbetar normalt fem av dem i den avdelning du tilldelats. Många avdelningar jobbar i skift, andra jobbar dagtid. De som jobbar på däck och maskin har också veckor med vaktskift där nattarbete ingår. Arbetstimmarna är normalt 8 timmar/dag.

En dag i veckan är Challenge Day eller C-day. Där får besättningen möjlighet att göra något utåtriktat som syftar till att uppfylla visionen Logos Hope har: förmedla kunskap, hjälp och hopp. Det kan handla om att åka ut i team till byar, skolor, fängelser och kyrkor. Det handlar också om att vara delaktig i aktiviteter ombord, på events eller bara vara med och möta besökare.

En dag i veckan, vanligtvis måndagar, är din helt egna dag.

Dags- och veckorutiner bryts regelbundet av. Ett exempel är när fartyget ska byta hamn. Ibland rycks du ut ur din avdelning och skickas iväg med ett team under en vecka. Minst en gång i veckan hålls det ”drills” som består av bland annat brand- och evakueringsövningar, både till havs och i land. Det kan också hända att du får särskild utbildning inom något område. En vecka om året är sabbatsvecka då fartyget är helt stängt för besökare och besättningen får tid till gemenskap, träning och vila. Ett fartyg måste också regelbundet läggas i torrdocka, då vänds allt upp- och ner (ibland bokstavligen!) och fartyget repareras och undergår nödvändiga underhållsarbeten.

Livet ombord: Att bo ombord

Du blir placerad i en hytt som kan bestå av mellan 2 till 14 bäddar. (Ju längre vistelse, desto färre hyttkamrater.)

En del hytter har eget badrum, andra hytter delar toalett och dusch. Alla hytter har skrivbord, handfat, spegel och personlig garderob.
Den sektion där du bor har en specifik dag i veckan när du lämnar tvätt och hämtar den torkad och klar följande dag.

Det finns en stor matsal där tre mål serveras dagligen. När ingen mat serveras brukar det finnas lite mackor och flingor att ta av. För lortgrisar från maskinrummet serveras maten i den mindre mässhallen.

Staff lounge är besättningens eget vardagsrum. Här finns en liten shop samt ett kök som alla i besättningen kan använda. Det finns också ett bibliotek.

Prata med vår missionscoach

Ditt nästa steg ut i mission är att prata med vår missionscoach, som hjälper dig  att hitta rätt plats för dig på missionsfältet.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15