Sök
Stäng denna sökruta.

Gud bygger sin församling i Algeriet

Trots att förföljelsen mot Jesus-troende har ökat, växer Guds församling i Algeriet. Samia* fick vara med om en oväntad händelse som ledde till att hela hennes familj till tro.

Samia* kunde inte läsa. Den 23-åriga algeriska kvinnan hade aldrig gått i skolan och kunde inte tyda orden i någon av böckerna i familjens hem. Vad hon däremot kände till var islams läror, som hon hade uppfostrats i under hela sin uppväxt.
Medan hon bad brukade Samia ta några minuter att prata direkt med Gud efter att hon avslutat de traditionella islamiska bönerna. Under de stunderna kände Samia en koppling till något bortom sig själv. Till slut hoppade hon över sina färdigformulerade böner och började direkt att uttrycka sitt hjärtas rop: ”Snälla Gud, led mig till den rätta vägen.”

En natt när Samia låg och sov såg hon Jesus i en dröm. Han sa till henne: ”Gå till din brors bokhylla. Det finns en bok där. Ta den och läs den.”

”Jesus, jag kan inte läsa”, svarade hon.

I drömmen upprepade Jesus sin befallning. Återigen sa hon till honom: ”Jag kan inte läsa.”

När Jesus talade till henne en tredje gång i drömmen bestämde sig Samia för att gå till bokhyllan för att hitta boken Jesus hade talat om: ett Nya Testamente som hennes bror hade placerat bland sina böcker. Hon öppnade boken och började läsa.
Mirakulöst nog förstod Samia vad hon läste och hon började gråta. Hennes familj, som vaknat av ljudet, samlades runt henne. Samia började läsa högt och förklarade texten för sina familjemedlemmar.

”När jag läste kände jag att något kom in i mitt inre och jag kände mig lättare”, berättade Samia senare under ett telefonsamtal med medlemmar i OM-teamet.

På grund av Samias mirakulösa förmåga att läsa evangeliet kom hela hennes familj till tro, berättar OM-teamet i Algeriet. Även många av Samias vänner, som visste att hon var analfabet, har också bestämt sig för att följa Jesus efter att ha hört hennes berättelse.

Samia är inte den ende

Varje dag kommer det samtal från människor som Samia, säger Mustafa*, som leder OM:s arbete i Algeriet. Med hjälp av dessa telefonsamtal kan hans team sammanföra nya troende med andra mogna troende där de bor för uppföljning och lärjungaskap.

”Lärjungaskap handlar om att nya troende ska få en grund i Guds ord. Det är den process genom vilken nya troende lär sig att läsa Bibeln, hur man ber och vilka de grundläggande bibliska lärorna är”, förklarar Amine, en av ledarna i OM:s team.

När nya troende går från att tro på Jesus baserat på kraftfulla tecken och mirakler till en sann förståelse av frälsning genom hans fullbordade verk på korset, uppmanas de att gå med i en lokal församling och bli döpta.

Gud bygger sin kyrka i Nordafrika, och ”vi tror att inget kan stoppa evangeliet”, berättar Mustafa.

”När jag ber säger jag alltid till Gud: ‘Det är en ära att få arbeta med dig’. För arbetet kommer att göras, med eller utan oss”, sa Mustafa.

Algeriska troende beräknar kostnaden

Men att arbeta med Gud har ett pris. Eftersom han spritt evangeliet har Mustafa fängslats, ställts inför rätta, fått sin egendom beslagtagen och tvingats lämna den stad där han bodde. Regeringen stängde en kyrka där han var pastor, vilket ledde till en våg av ”planerad förföljelse” som enligt algeriska troende fortsätter än i dag.

Över hela landet har kyrkdörrar förseglats, sammankomster förbjudits och troende fängslats. En troende algerier avtjänar för närvarande det andra året av ett femårigt fängelsestraff för hädelse. Andra har dömts till två månaders fängelse för att de vägrade lämna byggnaden när polisen kom för att stänga kyrkan.

”Regeringen har beslutat att utrota kristendomen i Algeriet”, säger Amine. ”Men vi tror att Gud redan har påbörjat sitt arbete och att kyrkan håller på att byggas, och vi tror att han ligger bakom det som sker. Så vi ger dem friheten att göra vad de vill, och vi gör vårt jobb.”

På sätt och vis har detta tryck lett kyrkan tillbaka till sina rötter: ”Innan kyrkan erkändes av regeringen som en självständig enhet brukade vi träffas i privata hem. Och nu när kyrkobyggnaderna stängs, kom vi naturligt och spontant tillbaka till våra hem”, förklarar Amine.

”Jesu hjärta är kyrkan, och Jesu hjärta blev utgjutet i mitt hjärta”, berättade Mustafa. ”Jag vill se en församling i Algeriet i varje by, i varje stad, i varje område.” Genom att sprida Guds ord online och personligen, träna nya troende, utbilda ledare och starta nya husförsamlingar arbetar han och OM-teamet tillsammans med andra efterföljare till Jesus för att se denna vision förverkligas.

Och som framgår av antalet telefonsamtal som kommer in och av det ökande antalet grupper som samlas i hemmen för att studera Guds ord, fira gudstjänst och be för sitt land, växer kyrkan verkligen. ”Vi ser hur många människor kommer till tro – imamer, ledare, studenter, lekmän, människor från alla samhällsskikt”, sade Amine. ”Så det är detta som ger oss tillförsikt: att det bakom detta arbete finns en stor Gud som gör ett stort jobb i vår nation.”

  • Var med och be att algeriska troende får mod och kraft att möta förföljelse.
  • Be om fler arbetare så att de områden i landet där det inte finns några kända troende också kan nås med de glada budskapet om Jesus.
  • Be att den algeriska kyrkan får vara salt och ljus för landet i stort och särskilt för de som söker efter Gud – som Samia.

* Namn ändrade

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15