Sök
Stäng denna sökruta.

Med hopp mitt i krisen

– När jag först kom till tro tänkte jag mycket på hur jag skulle kunna nå mitt folk och berätta om Jesus. Nu kommer de istället till mig, säger Ibrahim*, en troende syrier med muslimsk bakgrund som tjänar med OM i Mellanöstern.

Miljontals människor har flytt Syrien sedan inbördeskriget började 2011. FN:s flyktingorgan UNHCR rapporterar att 4,8 miljoner flyktingar finns registrerade i andra länder: 2,1 miljoner i Egypten, Irak, Jordanien och Libanon; 2,7 miljoner i Turkiet och över 29 000 i Nordafrika (september 2016). Ett par hundratusen finns numera också i Europa.

Flyktingströmmarna som fötts ur desperation har gett syriska muslimer möjlighet att höra evangeliet, många för första gången någonsin.

– Folk som generation efter generation inte velat lyssna till evangeliet fanns plötsligt mitt ibland oss. Denna gång var de mycket öppna, inte bara för att få besök eller matpaket, utan för att sitta ner och ställa frågor [om evangeliet], förklarar Ethan* som jobbar med OM och tidigare varit missionsledare för arbetet i Mellanöstern.

Mellanösterns nuvarande missionsledare Lane* berättar:
– Syriens inbördeskrig, i kombination med IS framfart i Irak har totalt vänt upp och ner på länderna som vi arbetar i; Syrien, Irak, Jordanien och Libanon. Flyktingkrisen har fört [oss] i kontakt med flera muslimer som frågar frågor och är öppna för förändring. Det har hjälpt oss på riktigt börja samarbeta med lokala kyrkor som vi haft kontakt med i åratal både medbistånd- och utvecklingsprojekt och att tillhandahålla utbildning.

Hur kriget påverkat vårt arbete

De senaste fem åren har OM samarbetat med över fyrtio kyrkor i Mellanöstern för att möta flyktingarnas behov. Bara under 2015 förmedlade OM:s fond för Syrien och Irak nära 30 miljoner kronor till arbetet, varav över 16,5 miljoner kronor gick direkt till bistånd- och utvecklingsprojekt inne i Syrien.

Alla projekt som stöds av fonden följer fyra grundprinciper; att arbeta relationsfokuserat, samarbeta med lokala troende för att bygga upp deras kapacitet att hjälpa andra, villkorslöst hjälpa människor i nöd oberoende av etnisk eller religiös bakgrund och verka för att långsiktigt stärka den lokala gemenskapen av efterföljare till Jesus. 

– Det handlar om insatser som möter akuta fysiska behov. Det i sig förändrar människors liv, men samtidigt som vi möter de fysiska behoven ser vi också hur vi kan vara med och hjälpa dem att se sina andliga behov, förklarar Lane. 

Förutom att stödja projekten ekonomiskt har OM försett dem med arbetare att nå ut till syriska flyktingar i norra Irak, Libanon, Jordanien och Turkiet.
– [Vi] lyssnar och ber med människor, vi delar evangeliet och säger: ’Vi älskar dig för att Gud älskar dig. Gud har inte glömt dig’, sammanfattar Ethan.

Förvandlade liv mitt i kriget

– Människor har genom kriget fått möjlighet att höra om Jesus. Min farbror kom hit; han hörde om Jesus och är nu tillbaka i Syrien. Många människor har upplevt detta – de har fått möjlighet att höra något som annars är omöjligt för dem att höra, berättar Freddy*, en syrisk troende som också har muslimsk bakgrund och jobbar med församlingsplantering i Mellanöstern. 

Missionsledare Ethan berättar att för 30 år sedan hade OM-arbetare i Mellanöstern aldrig hört talas om kristna syriska från muslimsk bakgrund. Nu uppskattar han att det finns 600 små bibelstudiegrupper bland muslimerna bara runt en av storstäderna i regionen. Majoriteten av dem består av syrier. Han berättar:

– När vi bodde i Syrien upplevde vi att människor var väldigt trevliga, men de var inte andligt intresserade överhuvudtaget. Sedan inbördeskriget bröt ut i Syrien har människor blivit mycket öppnare för att höra om Jesus. Nu märker vi av ett otroligt intresse. Om man historiskt sett ser till vad som hänt med kyrkan sedan Islams intåg i regionen för 1000 år sedan, kan vi inte se någon liknande rörelse mot Kristus tidigare – tusen och åter tusen muslimer vänder sig till Honom! Att se vad Gud gör nu är verkligen mäktigt.

Större vision

Lane, tidigare ledare för OM:s arbete i Mellanöstern berättar:

– Krisen i Syrien har gett kyrkan i regionen större erfarenhet att arbeta bland muslimer och på ett sätt en större vision. Den lokala kyrkan kommer till oss [OM] och frågar efter att bli utrustade för arbetet. En kyrka som är bättre rustad och har en större vision innebär att fler människor kan predika evangeliet på fler platser.

OM:aren Renee* bodde tre år i Syrien innan kriget bröt ut. Nu arbetar hon vid sidan av Ibrahim och Freddy i ett annat land i Mellanöstern och berättar hur de senaste årens omvändelse av så många muslimer förändrat henne:

– I Syrien var vi vana att se en person i taget gå från att vara lite, lite intresserad till att så småningom komma till tro, men nu ser vi en tydlig förändring: Våra förväntningar på vad Gud kan göra har förändrats.

Ibrahim hoppas på att se många syrier komma till tro så att de kan återvända till Syrien när kriget tar slut för att ”vittna om Jesus till sina familjemedlemmar, sina städer och sitt land.”

*Namnen har ändrats

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15