Sök
Stäng denna sökruta.

Trädgården vid Zetafloden

Andas in. Andas ut. Du blundar och hör en bris som varsamt prasslar till i löven ovanför. Ankorna kvackar i fjärran och du hör ett svagt surrande av bin. Andas in. Andas ut.

Du känner doften av frisk luft, med inslag av basilika och persilja. Den varma solen dansar på ryggen medan du och resten av Logos Hope-teamet gör sig redo för att arbeta, att sätta händerna i den svala jorden och att smaka på frukten av det arbete som har utförts innan er. Du blir berörd djupt inne i din själ, en känsla av att den här platsen är annorlunda. Detta är Bašta Zeta.

Andrea och Jesse McCourtney har tillsammans med sina fyra söner arbetat med och tjänat det lokala samhället i Montenegro i tio år. Först fokuserade Andrea och Jesse på att ta hand om sin ständigt växande familj, men de fortsatte att söka sitt verkliga syfte i Montenegro.

– Jag var tvungen att hitta något som jag ville vakna upp och göra varje morgon. Något som jag kunde göra hemma så att jag kunde vara med mina barn, och något som berikade vår familjs liv, berättar Andrea.

Det var genom denna önskan som Andreas vision om Bašta Zeta – trädgården vid Zetafloden – föddes. Bašta Zeta, med en mängd olika frukter och grönsaker, ekologiska odlingsmetoder och gosiga djur, är en fristad för alla som vill ta hand om sin själ genom att ta hand om skapelsen.

Bašta Zeta erbjuder kurser i odling, där barn får vara med och odla, skörda och laga mat av det man skördat. Det blir en unik upplevelse ”från jord till bord”. Andra frukter och grönsaker som skördas doneras till ett lokalt soppkök, och Andrea och Jesse gör insatser för att bevara Zetafloden. De planerar och förbereder sig också för kurser att hålla i skogen under sommaren. Där kan barnen lära sig om naturen i en svalare och mer skuggig miljö. Flera team från Logos Hope hjälpte familjen med att förbereda marken i skogen och trädgården inför kommande kurser

– På invigningsdagen hörde vi en kvinna från Montenegro säga att det finns så mycket glädje och frid här. Det är så unikt att folk kommer körande från hela landet för att besöka vår trädgård. Det finns inget sånt här i hela Montenegro, där barn kan lära sig saker utomhus, säger Jesse.

Andas in. Andas ut. Detta är Bašta Zeta.

Text: Rachel Brabham

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15