När Nepal öppnade sig mot den omkringliggande världen 1951, fanns där bara fem kända kristna. Idag uppskattar man att det finns omkring 1 miljon troende.
OM-arbetare besökte Nepal första gången 1968, när man hade billaster med litteratur i Indien, men på grund av visumregler var tvingade att resa över gränsen till det lilla landet i norr. Till en början öppnade man en bokaffär i Kathmandu, men snart skickades team ut i hela landet, till små byar där det fanns mycket begränsad tillgång på litteratur.
1990 började OM ett träningsprogram för nationella ledare för att dessa skulle kunna betjäna sina landsmän. Denna 3 månaders- och sedan ett års-träning parade ihop sund bibelundervisning med praktisk undervisning. Detta utrustade eleverna att möta både de fysiska och de andliga behoven. På så vis skapades djupa och förtroendefulla relationer med lokala församlingar i hela Nepal.
– De visste att vår djupaste intention var att utrusta troende att hjälpa lokala församlingar och samhällen, säger Mike*, tidigare landsledare för OM Nepal.
Sedan dess har träningsprogrammen växt från 21 till upp emot 130 elever varje år. De har fått klassundervisning i Kathmandu och har sedan skickats på flera veckors långa uppdrag till behövande byar. Dessa elever vann lärjungar, men oftast fanns det inte någon lokal församling att gå till. 2010 grundades därför ByPartnerTeam; team med kvinnor och män som levde i byarna, och erbjöd läsklasser, hälsoundervisning och grundläggande lärjungaträning. De kom senare att kallas SamhällsMobiliseringsTeam (SMT) och deltagarna gavs mera träning i att undervisa unga troende, så att de i sin tur kan starta församlingar och så växa i sin tro. Genom församlingarna har hundratusentals fått höra De Goda Nyheterna och hundratals har varje år kommit till tro på Kristus.
Till de minst nådda
En förändring kom 2012, när ledarskapet insåg behovet av att koncentrera medel, arbetskraft och insatser till de åtta minst nådda områdena i landet, med en sammanlagd befolkning på över 1,5 miljoner människor men med mindre än 0,2% kända troende där få andra organisationer arbetade.
– Vi arbetar där det inte finns någon kyrka men där vi kan starta lokala församlingar, säger OM-ledaren Bahadur*.
Genom att utrusta lokala arbetare med hjälp av enkla och reproducerbara undervisningsmetoder och genom att ge de nationella arbetarna frihet att bedöma vad som är mest lämpligt i det lokala sammanhanget, har de lokala församlingarna ökat.
Bahadur* fortsätter:
– Vi ser hela samhällen, där det förut inte fanns några troende, förvandlas genom sanningen.
Under sex månader 2014arbetade två OM:arei en by med mycket få troende, med en pastor som bodde flera timmars vandring bort. I en klass använde man 40 nyckelberättelser från GT och NT för att lärjungaträna troende och undervisa om Guds plan för att nå de onådda. Varje vecka träffades 20-25 människor för att studera ännu en berättelse. Efter en lektion om Jesu dop och frestelser i öknen, uttryckte 11 stycken en önskan att följa Kristus och låta sig döpas. Teamet skickade efter pastorn, som kom på besök. Tillsammans samtalade de om det centrala i deras beslut. Efter att ha frågat ut dem vände sig pastorn förundrad till OM:arna och sa:
– Dessa kan svara bättre på mina frågor än vissa andra kristna som gått i kyrkan i många år.
2015 samarbetade OM med flera andra organisationer i ett projekt som gick under namnet ”Ett Nya Testamente i varje hem”. OM-team skickades till utvalda distrikt för att distribuera litteratur genom dörrknackning. Man behövde resa flera dagar med buss och gå på livsfarliga smala stigar utmed bergssluttningarna. Teammedlemmarna bar på lådor och väskor genom oländig mark och gav bort mini-SD kort med ljudfiler till de icke läskunniga. Mike*, en av team-medlemmarna berättar:
– Vi fortsätter att stöta på troende från avlägsna byar som kommit till tro genom någon litteraturdel. En lokal pastor, vars telefonnummer finns i vårt material, får regelbundet sju eller åtta samtal varje dag från personer som vill veta mera.
OM Nepal utvärderar och förändrar hela tiden sättet för lärjungaträningen. Iställetför att elever från hela Nepal kommer till Kathmandu för klassundervisning och sedan skickas till de minst nådda delarna, samlar man elever från dessa områden och låter lärarna resa dit där eleverna bor. Bill*, en annan av OM-ledarna förklarar:
– Vi vill följa Jesu exempel att leva och tjäna sida vid sida med lärjungarna. Så våra arbetare kommer att bo i de minst nådda byarna, undervisa lokalbefolkningen och starta församlingar där det inte finns några.
*Namn ändrade