Sök
Stäng denna sökruta.

En hälsning från TeenStreet i Nordafrika

”Första gången vi anordnade ett TeenStreet-läger i Nordafrika var 2014. Egentligen skulle första lägret hållits redan 2013, men på grund av oroligheter i landet fick vi i sista stund skjuta upp det ett år. Sedan dess har över hundra smågrupper deltagit, till en början bara från landet där vi bor men sedan 2020 har också smågrupper från ett grannland varit med.  

Under coronapandemin har vi fått vara kreativa i hur vi genomfört TeenStreet. 2020 spelade vi in korta undervisningsfilmer som vi skickade ut till kyrkorna tillsammans med bibelstudier för individer och grupper. Men istället för att göra det fyra dagar i följd – som vi brukar göra när vi har läger – så träffades smågrupperna en dag i veckan i fyra veckor i rad istället. Det funkade jättebra! Så förra året gjorde vi samma sak. Eftersom filmerna var förinspelade kunde smågrupperna träffas när det passade dem, vilket gjorde att fler kunde delta, och upplägget att träffas under fyra veckor gjorde att det kom närmare tonåringarnas vardag. Varje vecka hade vi till exempel ”veckans utmaning” där de själva fick hitta något de kunde göra för att omsätta det de lärt sig i handling. Det blev en viktig beståndsdel i att lära dem lydnad till Guds ord. 

För några veckor sedan hade vi som TeenStreet-team en träningsdag för coacher (smågruppsledare) som varit med genom åren, och vi uppmuntrades av att få se en glimt av vad Gud gjort genom TeenStreet. Här är några av våra highlights: 

  • De flesta av smågrupperna som var med 2021 började i augusti när filmerna släpptes, men fortfarande idag – månader senare – hör vi om nya grupper och kyrkor som börjar sina fyra veckor. Hittills har minst 44 smågrupper deltagit, varav några från ett grannland. De flesta av grupperna har också gjort två extra veckor med bibelstudier som vi erbjöd. Fler än tio grupper fortsätter att träffas varje vecka för bibelstudier. Bara Gud vet vilken inverkan detta kan få för framtiden – för dem individuellt, deras kyrkor och hela den här regionen. 
     
  • En coach berättade om hur undervisningen från 2020 fortfarande påverkar en tjej i hennes smågrupp: “Då pratade vi om den gode herden utifrån Psalm 23, och innan dess hade tonåringen aldrig insett att Gud ville, eller kunde, tala till henne personligen. Men på TS, när vi pratade om hur fåren känner igen herdens röst, klickade plötsligt något. Hon minns inget annat från undervisningen förutom detta”, berättade hennes coach, “men hon försöker leva efter det varje dag. Faktum är att hon försöker ta sig tid varje dag till att lyssna på honom och lära känna hans röst. Nu vet hon att han vill ha en personlig relation med henne.” Coachen strålade när hon berättade – och vi jublade med henne! 
     
  • En annan coach var själv tonåring på vårt första TeenStreet-läger 2014 här. Hon berättade att hon fortfarande har kvar alla små give-aways vi gett ut genom åren, och påminde oss om att vi ett år gav alla tonåringar ett kuvert med salt som en symbol för att Gud vill att de ska vara jordens salt och ljus. “Jag har fortfarande det kuvertet i min Bibel”, berättade hon. “Det var då jag insåg att Gud vill använda mig i det här landet och i den här världen. Varje gång jag ser kuvertet påminns jag om att jag har en plats i Guds rike.” 7 år senare är hon nu själv smågruppsledare och lärjungatränar tonåringarna i kyrkan, och tillsammans med kyrkan på TeenStreet. 

Vi får inte alltid höra berättelser från tonåringar på TeenStreet, men genom deras coacher eller andra vuxna hör vi hur Gud verkar i deras liv. Och vi är så uppmuntrade! Tacka Gud med oss för vad han gör och hur han uppfostrar en ny generation i vårt land och i vår region. Be också med oss för att en lokal troende ska ta över ledarskapet för TeenStreet i vårt land. 

Tack för att ni ber! 
Sara*, med team” 

*Namn ändrat av säkerhetsskäl  

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15