Sök
Stäng denna sökruta.

En ny öppning för evangeliet i spåren av pandemin

DJ* och Christine* bor i ett land på Arabiska halvön. Där ber de för hundratals människor och sprider Guds frid till dem som lever i fruktan under coronapandemin. Just nu upplever de en öppenhet som aldrig förr.

-Jag ser en möjlighet och en öppenhet som jag aldrig tidigare upplevt under 28 års tjänst i Mellanöstern. Jag vaknar varje dag och upplever att allt bara är så spännande, berättar DJ.

DJ och hans fru, Christine, bor på Arabiska halvön, där DJ är lärare och paret tillsammans leder ett litet internationellt team.

”Jag ser en möjlighet och en öppenhet som jag aldrig tidigare upplevt under 28 års tjänst i Mellanöstern.”

–DJ

Innan coronaviruset kom brukade de träffa sin kristna grupp varje vecka i något privat hem och sedan gå ut och förmedla Jesu budskap, sprida Guds kärlek och be för människorna i sitt muslimska värdland. I slutet av 2019, innan de visste att pandemin skulle komma, hände något speciellt. Christine berättar:

– Gud gav mig trons gåva, så att jag inte skulle frukta det kommande coronaviruset, utan i stället få hjälpa andra människor att inte vara rädda. Detta gav oss en ny frimodighet.

Restriktionerna rullades ut snabbt på Arabiska halvön när viruset eskalerade runt om i världen. Senaste gången DJ och Christines team träffades fysiskt var i början av 2020.

– Gud talade verkligen till oss som grupp, när vi samlades för tillbedjan och bön, att vi skulle få gå ut och bekämpa fruktan, säger DJ. Det stod klart att i den stunden fick vi mandat att gå ut och befria människor från fruktan.

BEFRIELSE FRÅN FRUKTAN

När det inte längre var tillåtet att samlas som förut, flyttade DJ och Christine mötena till sina bilar.
– Vi började faktiskt kalla det ”kyrka på hjul”, berättar DJ.

De är noga med att följa riktlinjerna som fastställts av landets regering, och håller social distans när två eller tre från teamet går in på restauranger, stormarknader och andra offentliga platser för att betjäna människorna som finns där. Det är araber, icke-araber, kristna, icke-kristna, buddhister och hinduer.

– Det spelar ingen roll vilken bakgrund eller religion de har, säger DJ. Vi berättar för människor att vi har kommit för att befria dem från rädsla och frågar dem: ”Hur kan vi be för dig? Hur kan vi välsigna dig?”

”Det här har varit den starkaste tjänsteperioden i våra liv. Jag tror att det har varit den största förnyelsen andligt också i mitt eget liv. Jag ser att Gud har berört muslimers liv, och jag tror att vi kommer att få se den största skörden någonsin.”

–DJ

Responsen de fått har visat att deras arbete är effektivt.
– Varje vecka brister minst en person ut i tårar och säger: ”Tack så mycket, du anar inte hur mycket det betyder för mig att du kom hit idag, att du bad med mig, att du tog tid med mig, att du brydde dig om min familj, att du lyssnade på mig”. Bara det har gjort det värt det! säger DJ.

ATT BETJÄNA MUSLIMER

Även om paret flyttade till Mellanöstern med uppdraget att lära sig arabiska och nå ut till inhemska muslimer har de bytt fokus under den här tiden.
– Alla våra inhemska vänner har isolerat sig. Våra möjligheter att träffa lokalbefolkningen nu är nästan noll. De är så försiktiga med att vistas offentligt just nu, förklarar DJ.
Men majoriteten av landets befolkning; de som är gästarbetare och driver restauranger, bensinstationer och andra verksamheter som fortfarande är öppna mitt under pandemin, har varit vidöppna för att ta emot bön.
– Det har hänt många gånger när jag ber i Jesu namn för muslimer på arabiska att de håller med mig. Jag ber att Gud ska befria dem från rädsla, skydda deras jobb och familjer, och då rabblar de arabiska uttryck som ”Ameen ya rab, ameen ya rab” (Amen Herre, Amen Herre), berättar DJ.

En dag när Christine var ute och gick bad hon att Gud skulle visa henne vem hon skulle prata med. Hon mötte då en muslimsk kvinna från Indonesien och berättade för henne att de var ute för att välsigna människor som kämpade med rädsla och ersätta den med Jesu frid.
– Hon blev så berörd att hon genast ville veta mer om Jesus och följa honom, berättar Christine.

– Det här har varit den starkaste tjänsteperioden i våra liv. Jag tror att det har varit den största förnyelsen andligt också i mitt eget liv, säger DJ. Jag ser att Gud har berört muslimers liv, och jag tror att vi kommer att få se den största skörden någonsin när allt det här är över.

* Namnen har ändrats
Text: Nicole James
Översättning: Lena Magnusson

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15