Daniels väg från värsting till volontär

Läs vad Jönköpings-Posten skriver om vårt senaste svenska tillskott ombord Logos Hope:

Jönköpingskillen Daniel Heidari har börjat ett nytt liv. Han har bytt tiden med droger och kriminalitet mot en tillvaro som volontär på det kristna fartyget Logos Hope. 

PROFILEN: DANIEL HEIDARI

Aktuell: Har nyligen mönstrat på som volontär på det kristna fartyget Logos Hope i Asien. De befinner sig just nu i Japan.
Ålder: 23 år.
Familj: Mamma, pappa och tre systrar i Jönköping.
Bakgrund: Uppvuxen i Jönköping, men bor just nu ombord på fartyget i Asien.

Via en skrapig telefonlinje ombord Logos Hope i en hamn i Japan berättar Daniel Heidari sin historia.

Han växte upp i Jönköping, med mamma från Sverige, pappa från Iran och tre systrar. En lugn och trygg familjemiljö med koppling till två kulturer. Familjen är kristen och även Daniel var med i kyrkan. Han både konfirmerades och döptes.

Men någonstans i tonåren hamnade han snett. Han fick nya kompisar som fick honom att känna sig som en av dem.

– Jag började leva ett dubbelliv. Ett liv hemma och ett helt annat ute med kompisarna, berättar han.

Gänget började med droger och småkriminalitet. Till en början rökte de mest hasch. Sen blev det tabletter och allt tyngre droger som opium och morfin. För att finansiera sitt missbruk började Daniel sälja droger.

– Så här efteråt inser jag hur snabbt utför det gick för mig. Det kunde jag inte se då, säger Daniel.

Kriminaliteten han och gänget var involverade i blev allt tyngre. I mars 2012 greps Daniel för misshandel. Två månader i häktet följde och en hotande fängelsedom hängde över honom. Allt detta har han nu lämnat bakom sig och börjat ett helt nytt liv. För en natt där i häktet vände han sig till sin barndoms Gud igen.

– Under hela den där tiden sökte jag något som kunde ge mig frid. Drogerna kunde göra det för en kort stund. Nu var jag helt tom. Men när jag vände mig till Gud där i häktet fylldes jag med frid igen, säger han.

Efter två månader blev han frikänd och utsläppt.

– Plötsligt fick jag en ny chans och då bestämde jag mig för att börja ett nytt liv.

Daniel flyttade till Göteborg och fick rehabilitering från sitt missbruk. Saker och ting föll på plats och han började få ordning på sitt liv igen. Han fick både jobb, lägenhet och nya vänner. Nu bestämde han sig för att försöka göra något gott, som en slags kompensation för de år då han levt i missbruk och kriminalitet.

– Jag bestämde mig för att ge några år helt i tjänst för Gud, säger han.

Daniel fick kontakt med missionsorganisationen OM, som har sitt svenska huvudkontor på Råslätt. De hjälpte honom få en volontärtjänst ombord på det kristna fartyget Logos Hope. OM:s olika skepp har seglat till olika hamnar runtom i världen under 40 år. De har förmedlat litteratur, bistånd och evangelium till människor. Fartyget Logos Hope, där Daniel nyligen har mönstrat på, befinner sig just nu i Asien.

För Daniel spelade det ingen roll vilken uppgift han skulle få ombord. Han blev placerad i maskinrummet och där har han redan fått lära sig massor om jobbet som maskinist.

– Jag älskar att göra det här. Eftersom jag är en praktisk person passar det mig bra att få jobba med praktiska arbetsuppgifter, säger han.

Den nya chans han fått i livet vill han använda sig av. Det närmaste året eller kanske åren räknar han med att arbeta ombord på fartyget. Längre än så sträcker sig inte hans planer just nu. Men någonstans drömmer han om att kunna jobba med behandling av drogberoende som vill bli fria från sitt missbruk.

– Jag förstår andra som håller på med droger och vet vad de går igenom. Jag har vänner som har gått bort på grund av sitt drogmissbruk, säger han.

Han ser det som sitt ansvar att berätta sin historia och peka på att det går att bli fri.

– Tänk om mina erfarenheter och allt det jag har gått igenom kan användas till något positivt. Det är det här som är den rätta Daniel.

Text: Carolina Carpvik |Jönköpings-Posten

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15