Gabriel Hammar ny missonsledare för OM i Sverige

Den första november i år fick OM i Sverige ett nytt missionsledarpar. Jag hälsade på hos Gabriel och Solveig Hammar i Nyköping för att prata OM, kallelse och mission, långt borta och nära.

I det gula huset på hörnet bor Gabriel och Solveig Hammar med sina tre barn. De bjuder in till pratstund på sin veranda. Solen går ner långsamt och himlen håller sig ljusblå även efter att den försvunnit bakom träden. Vi sitter insvepta i varma filtar och samtalar.

Gabriel och Solveig träffades när de studerade teologi i Stockholm. Tre gånger i veckan hade de grekiska-lektioner tillsammans, och de började umgås med samma vänner. Och så åkte alla deras vänner hem under en tid, och det blev bara de två som umgicks.

– Det blev luncher som varade i sju, åtta timmar, berättar Gabriel, och så växte relationen därifrån.

Efter studierna har Gabriel jobbat som pastor, och nu senast som chef för en second hand-affär i Nyköping. Solveig utbildade sig till lärare innan hon pluggade teologi, och ett tag undervisade hon svenska missionärsbarn i Tchad. Då bodde hon i en liten hydda, vilket hon beskriver som ganska härligt.

”Man kan skala av ganska mycket och ändå vara nöjd.”

– Solveig Hammar

– Man kan skala av ganska mycket och ändå vara nöjd, säger hon. Men hon kände också att det finns mycket att göra i Sverige. Nu jobbar hon som SFI-lärare, och känner att Gud kan använda henne där.

– Vi behövs på alla platser, säger hon.

VÄGEN IN I MISSION

Gabriel och Solveig har bott i ett av de mer oroliga områdena i Nyköping. Gabriel kommer ihåg hur han stod och tittade ut över området de bodde i, och frågade Gud: ”Vad vill du göra här?”. Och han kände då att Gud sa: ”Här vill jag bygga min församling”.

– Det kändes som ett mer allmänt tilltal, säger Gabriel, för det vill han ju överallt. Det är en sån grej man vet, det står i Bibeln. Men han fortsatte hålla ögonen öppna. En dag såg han att flera män var på väg till ett hus i närheten, och han insåg sen att det var muslimska män som träffades fem gånger om dagen i byggnaden för att be. Den första bönen var redan runt tre på morgonen, när solen gick upp. Han fick reda på att det var den somaliska föreningen som samlades, och insåg också att det var precis den plats han hade tittat ut över när han tidigare pratat med Gud. Så han visste att Gud ville göra något där.

Han fick numret till Bertil Engqvist, som har lett arbetet med kristna somalier, och nu har Gabriel och Solveig varit aktiva i det arbetet i tio år, organiserat möten och investerat i relationer och gemenskap. Det blev också deras koppling till OM.

DE MINST NÅDDA RUNT HÖRNET

Solveig berättar att det var hon som först blev mest taggad över Gabriels nya roll som missionsledare:

–”Ja, vad kul!” tänkte jag spontant, berättar hon. Gabriel började fundera över vad som skulle kunna vara hans roll, och visionen för OM. När han bad över det styrdes hans tankar till de områden i Sverige som är bland de minst nådda av evangeliet, och den förståelsen gjorde det logiskt för honom att ta sig an rollen.

– Tidigare har OM handlat om att skicka ut bussar med ungdomar i Europa, och att etableras i andra länder, berättar han. Men nu känner han att det är dags för ett fokus på de minst nådda som är här.

”Det kan vara personer några hundra meter bort som är helt onådda.”

– Gabriel Hammar

– Ofta delar vi upp saker i församlingsarbete och utlandsmission, men det här är en blandning av de båda. Eller kanske en egen gren, säger Gabriel. Det kan vara personer några hundra meter bort som är helt onådda.

EN ANNORLUNDA GEMENSKAP

När det blir för kallt för att sitta ute och prata, trots filtarna, går vi in till köket. Gabriel och Solveig bjuder på broccoli- soppa och äppelmust från trädgården.

Medan vi äter berättar barnen om Somalia-resan familjen gjorde för några år sen. Det var mycket sand, enligt Simon som går i fyran, som har sin egen sammanfattning om vad OM gör:

– De reser väl runt i världen och predikar för människor om Jesus, säger han.

– OM är bra för barnen också, säger Solveig, de får se att tron är på riktigt. Det är viktigt att se att man inte måste göra som alla andra, också i det vanliga livet.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med alla härliga människor i OM-gemenskapen för att visa fler människor hur mycket Jesus älskar dem, avslutar Gabriel.

Text: Linnéa Strömberg Foto: Katie Nilsson

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15