Sök
Stäng denna sökruta.

Efter tsunamin: Längtan efter rent vatten

Efter att en jordbävning och tsunamin förstörde en stor del av hennes stad, arbetade Sylvia för att ge rent vatten i städerna och byarna runt henne. 

– Det här vattnet betyder mer än guld för oss, säger byborna.

I september 2018 drabbades området Sulawesi i Indonesien av en jordbävning. Den efterföljande tsunami-vågen sköljde över kusten. Hela byar utplånades när den förut fasta marken plötsligt blev flytande på grund av jordbävningens seismiska vågor. Hus, bilar och till och med människor slukades av den upprörda marken.

Men öns svårigheter var djupare än en enda katastrof. Vädret i området är mycket varmt och det regnar sällan. Många byar har begränsad tillgång till bevattning av grödor eller rent vatten för att bada, dricka eller laga mat.

Sylvia, en efterföljare till Jesus som bor i området, kände en OM-arbetare eftersom den kristna gemenskapen på ön är liten. Hon är gift och har en son och blev kontaktad av OM-teamet när de besökte området och bad om att få delta i hjälpinsatserna.

Tidigare samma år hade Sylvia haft en levande dröm.

Tidigare samma år hade Sylvia haft en levande dröm. I drömmen var hon med sin son på en strand nära sitt hem när hon plötsligt hörde folk skrika att en tsunami var på väg. Hon och hennes son sprang tillsammans för att söka skydd och trängde sig in i ett litet rum. Hon minns att hon drömde att de bad och bad och bad.

Drömmen fortsatte och en grupp barn knackade på dörren och bad om att få komma in. Sylvia släppte in dem och fortsatte att be tills en man sa att det var säkert att komma ut; tsunamin var över. Hon öppnade dörren och såg fiskare som drog upp sina nät ur vattnet och rengjorde dem. När Sylvia vaknade upp ur drömmen mindes hon allt mycket tydligt och drömmen blev kvar i hennes tankar under de följande månaderna.

Andlig uppfriskning

När OM-teamet kom efter jordbävningen började de med att fråga människorna om deras största behov efter tsunamin. Sylvia blev projektledare för katastrofinsatserna och identifierade två byar med runt 100 familjer i varje by som behövde hjälp. Medan en av byarna behövde rent dricksvatten, behövde den andra vatten till åkrarna. Jordbävningen hade orsakat markförflyttningar som hade brutit sönder bevattningssystemen och stört vattendistributionen. Det fanns också en risk för att tjuvar skulle stjäla utrustning och vattenrör eftersom de var mycket eftertraktade direkt efter katastrofen.

Arbetare tillhandahöll 15 vattenpumpar för att hjälpa till med den ena byns bevattningsbehov. I den andra byn grävdes en brunn och flera gemensamma toaletter byggdes. Byn hade använt smutsigt bevattningsvatten för sina dagliga behov under de senaste 40-50 åren, berättade Sylvia. När de äntligen fick rent vatten till byn blev de glada.

– Det här vattnet är mer än guld för oss, säger byborna.

Sylvia förklarar att många människor i området också är andligt uttorkade.

– Byn är kristen, men för många är det bara ett namn. För dem är det bara en religiös aktivitet, säger Sylvia. Det finns dock en ung kvinna som sett behovet av att byn växer även andligt och som har startat ett bibelstudium. Även om få personer har deltagit hittills, fortsätter hon att så frön och vara ett ljus i sitt samhälle.

Genom hjälpinsatserna efter jordbävningen har OM-teamen byggt upp kontakter med lokala församlingar och troende. Som ett resultat av detta har vissa börjat med lärjungagrupper och studerar Guds ord tillsammans i små grupper. Ungefär ett år efter att Sylvia drömde om tsunamin, startade en troende en bibelstudie i närheten. När Sylvia såg omslaget på boken de använde kände hon genast igen bilden – det var fiskarna som drog upp sina nät på land för att rengöra dem, precis som hon hade sett i slutet av sin dröm.

Sylvia har sett Guds trofasthet när han har försörjt henne och andra under katastrofer och torka. Hon berättar att det lokala OM-teamets mål i de två byarna inte bara är att se dem fyllas med hängivna efterföljare till Jesus, utan också att de i sin tur ska dela med sig av de goda nyheterna till de omgivande byarna.

Be att många ska lära känna Jesus i Indonesien och dricka det levande vatten som han erbjuder.

Text: Luke Fitzgerald
Översättning: Sabina Sigfridsson

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15