Att vara Jesu händer och fötter

HEJ SUSAN, VAR ÄR DU JUST NU?

– I Dorohusk, Polen, på gränsen till Ukraina.

KAN DU BERÄTTA VAD DU GÖR DÄR?

– Jag är här under en vecka tillsammans med OM Polens team vid gränsen för att ge lite tröst och glädje till de människor som korsar gränsen från Ukraina. Vi delar ut små välkomstpaket (med hygienartiklar, ett gosedjur, och lite godis). OM har också en uppvärmd trailer där mammor kan byta blöjor på sina barn, och amma i lugn och ro.

VILKA BEHOV HAR DE SOM RÖR SIG ÖVER GRÄNSEN?

– De vanligaste frågorna vi får är ”chai?” (te), ”kava?” (kaffe) och ”SIM-card?” (SIM-kort). Polska mobiloperatörer delar ut gratis SIM-kort till ukrainska medborgare så de kan hålla kontakten med familj och vänner. Vi underhåller barnen en kort stund med till exempel såpbubblor och handdockor så mammorna hinner fixa med det praktiska innan de åker vidare.

”Att vårt internationella team är där blir en stor uppmuntran för dem.”

HUR REAGERAR DE NI MÖTER?

– Vissa är väldigt trötta och orkar inte ens reagera. Men många uttrycker stor tacksamhet och förvåning över att människor från andra länder, som t.ex. Sverige, bryr sig om det som pågår i Ukraina just nu. Att vårt internationella team är där blir en stor uppmuntran för dem.

– De i teamet som pratar ryska eller ukrainska får möjlighet till djupa samtal och kan be tillsammans med människor. Men även för oss som inte kan språket är det en härlig upplevelse att se barnen skratta en kort stund, mitt i all osäkerhet. Vi hoppas att de upplever Guds omsorg genom oss.

SNART ÅKER DU HEM IGEN, VAD HÄNDER DÅ?

– Våra ukrainska och polska teammedlemmar är ju kvar, men de blir inte ensamma. Fler volontärer kommer hela tiden. När jag åker hem kommer en annan svenska, Ida, ner för att hjälpa till under en ny vecka. Våra flygplan möts nog i luften och det blir nästan som en himmelsk stafett där vi turas om att visa Guds kärlek i praktisk handling.


» Vi förväntar oss att det kommer finnas stora behov och många möjligheter att visa Guds kärlek i praktisk handling framöver. Hör av dig till susan. carlen@om.org om du vill få mer information om att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina så fort striderna lagt sig.

» Ge en gåva till OM:s arbete i Ukraina genom att swisha till 123 570 42 91 eller via omsverige.se/ge. Märk gåvan med ”Ge Hopp: Ukraina”

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15