11 bra tips för att möta muslimer med Guds kärlek

Bertil Engkvist delar med sig av 11 enkla och effektiva tips för hur du kan möta muslimerna i din närhet på ett bra sätt.

Bertil Engkvist har arbetat 20 år i Mellanöstern och bor nu utanför Örebro tillsammans med sin fru Gunnel. De är båda engagerade i OM:s arbete bland somalier i Sverige och Europa.

Denna text är en sammanfattning av en artikel som först publicerades i tidningen OM Sverige, #1-2016. Här kan du läsa hela artikeln, och om du vill få en gratis prenumeration på tidningen går det också bra!

 1. Säg ”hej”:
  Det är väldigt lätt att få kontakt med muslimer. Säg ”Hej” och sen presenterar du dig, det tycker jag är artigt.
 2. Fika tillsammans:
  Att äta tillsammans är alltid bra. Om du inte kan bjuda hem dem så gå till ett kafé eller liknande. Laga mat tillsammans och ha ett utbyte genom att pröva varandras mat.
 3. Kommunicera kärlek:
  Språket kan vara svårt, men det går alltid att kommunicera kärlek. Ett leende och handlingar gjorda med kärlek kommer man långt med!
 4. Lär och lär ut språk:
  Försök att lära dig fraser på deras språk och lär ut svenska fraser till dem. Kanske kan du gå med dem till någon lässtuga eller läxhjälp.
 5. Lyssna:
  Ställ frågor och lyssna till deras livsberättelser. När du lyssnar, lägg gärna in aktiva meningar.
 6. Hjälp:
  Hjälp dem med de svenska systemen. Kom ihåg att vi tar så mycket för givet. Vart ska man gå och hur gör man? Vi vet men människor som är nya i Sverige vet kanske inte, hjälp till.
 7. Åk på utflykter, eller gör något annat tillsammans:
  Glöm inte att många av dem lever under stor anspänning och inte vet om de får stanna i Sverige. De behöver få tankarna på annat. Gör något tillsammans med dem!
 8. Prata tro:
  Skäms inte för din tro. Att prata om Gud med en muslim är lika naturligt som för två svenskar att prata om vädret. Du behöver inte kunna mycket om Islam, men lär dig din egen tro så du kan svara om det behövs.
 9. Ge bort en Bibel:
  Gud berättar vem han är genom Bibeln. Därför kan det vara bra att skaffa litteratur på deras språk som du kan ge dem, kanske ett evangelium eller ett Nya Testamente. Hör av dig så hjälper vi dig att fixa ett!
 10. Berätta:
  Jag tror det är väldigt viktigt att först visa vad vi tror och sedan berätta. Det är därför jag vill att man behandlar muslimer som medmänniskor och lyssnar på deras berättelse.
 11. Var öppen med att du inte vet:
  När du berättar din berättelse kanske de har frågor till dig. Om du inte vet vad du ska svara, så säg det! Be att få återkomma när du kollat upp det de undrar över.

Vi på OM brinner för att hjälpa dig nå de minst nådda — var du än bor granne med dem. Vi har många arbetare med lång erfarenhet av att dela livet och tron med muslimer och delar gärna med oss av vad vi lärt oss. Ett populärt seminarium är vårt seminarium ”ABC i att nå muslimer med evangeliet”. Vill du också boka ett besök i din församling? Hör av dig till oss på 036-18 44 91. 

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15