Ge Hopp till Ukraina

Den 24 februari möttes vi av beskedet att ryska trupper gått in i Ukraina. OM finns på plats i landet sedan många år tillbaka och vår första reaktion var att ropa till Gud i bön. Vi vill uppmuntra dig till att fortsätta be för situationen uthålligt; vi vet att varken bomber eller granater kan förändra människors hjärtan – det kan bara Jesus göra.

Många har också frågat hur ni kan hjälpa till praktiskt och därför har vi öppnat vår Ge Hopp-fond för Ukraina: Du som vill stötta OM-teamet och våra kristna bröder och systrar i Ukraina kan swisha valfri gåva till OM (123 570 42 91) eller ge direkt här. Märk din gåva med Ge Hopp: Ukraina.

Konflikten i Ukraina har pågått i många år, och att leva i krigets skugga är inget nytt för vårat team i området. I videon ovan får du se material som spelades in redan 2017, och möta kristna som valt att flytta till frontlinjen när de flesta andra försöker fly därifrån.

Några kallar dem the Hero Pastors of Ukraine, men själva kallar de sig bara vanliga efterföljare till Jesus som älskar Gud och lever ut hans kärlek bland människorna omkring sig. 

OM:s passion för människor som lider i Ukraina är lika stark än idag. Tack för ditt stöd.  

Ge en gåva

Bakgrund

Efter månader av spänningar vid Ukrainas gräns inledde Ryssland den 24 februari 2022 militära attacker mot Ukraina, och miljontals människor förväntas nu behöva fly området. Konflikten i Ukraina har utvecklats under flera år och genomgått flera faser, och den humanitära krisen i delar av Ukraina har nu förvärrats ytterligare . Uppskattningsvis 5 miljoner människor lever fortfarande i den så kallade “krigszonen” och tillsammans med många andra internflyktingar kan de nu behöva lämna landet helt och hållet.

OM har varit engagerat i Ukraina sedan 1994 och teammedlemmar i Odessa, Kiev, Vinnitsa och Rivne har lång historia av att ta hand om människor som lever i krigszonen, lärjungaträna ungdomar och stötta den lokala församlingen. Säkerheten för OM:arna är en prioritet och de vidtar för närvarande försiktighetsåtgärder.

OM:s primära hjälp-insats planeras för närvarande i Ukrainas grannländer som Rumänien, Polen och Ungern, dit flyktingar väntas anlända under de kommande dagarna. Tillsammans med lokala kyrkor och volontärer, planerar OM för att möta de många behoven hos de flyktingar som anländer med buss och andra transportmedel. Teamet räknar med att initialt behöva dela ut mat, ordna med tillfälliga skyddsrum och grundläggande  förnödenheter till människor i gränsområdena, då de flesta har mycket lite med sig när de flyr. Krisen förväntas pågång under lång tid, och samtidigt arbetar man också på långsiktiga planer för hjälpinsatser i västra Ukraina för att ge skydd och säker tillflykt för de flyktingar som kommer från andra delar av landet.

En del OM-team räknar med att stora grupper av flyktingar kommer passera genom deras städer och förbereder sig för att hjälpa människor som befinner sig i en övergångsfas. Det kan handla om att erbjuda enkla måltider eller förnödenheter för att klara det kalla vintervädret.  Andra team ser ett omedelbart behov  av babyartiklar och hygienpaket för gravida kvinnor med små barn. OM kommer att arbeta tillsammans med lokala församlingar och volontärer för att öka deras förmåga att tillgodose behoven hos människorna i sin omgivning.

“Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.”

Romarbrevet 10:15